Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Ruská delegácia pozastavuje účasť na práci a zasadnutiach PZ RE

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nezákonným prekročením hraníc Ukrajiny Ruská federácia podľa Koxa porušila pravidlá Rady Európy.

Moskva/Štrasburg 14. marca (TASR) - Ruská delegácia prerušuje prácu v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy (PZ RE) a nebude sa zúčastňovať na jeho zasadnutiach. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. Tá sa odvoláva sa na ruskú agentúru RIA Novosti, podľa ktorej o tom v pondelok informoval senátor Alexandr Baškin z ruskej delegácie.

Podľa Baškina sa delegácia takto rozhodla pre "protiruskú orientáciu" práce PZ RE. Pripomenul, že Moskva teraz zvažuje otázku ukončenia účasti v Rade Európy.

Reuters pripomenul, že ruské ministerstvo zahraničných vecí minulý týždeň informovalo, že Rusko sa už nebude zúčastňovať na rokovaniach Rady Európy - poprednej organizácie na ochranu ľudských práv na kontinente, ktorá vznikla ako reakcia na humanitárne zločiny druhej svetovej vojny.

Predseda PZ RE Tiny Kox v pondelok vo svojom príhovore pripomenul, že Výbor ministrov Členstvo Ruska v Rade Európy pozastavil 25. februára - deň po ruskej invázii na Ukrajinu.

"Nezákonným prekročením hraníc Ukrajiny" Ruská federácia podľa Koxa porušila pravidlá Rady Európy.

Predtým malo Rusko pozastavené členstvo v roku 2001 po druhej vojne v Čečensku a v roku 2014, keď Rusko obsadilo a anektovalo Krymský polostrov - súčasť územia Ukrajiny.

Rusko vstúpilo do Rady Európy v roku 1996 na základe žiadosti vtedajšieho prezidenta Borisa Jeľcina.