Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ukrajina označila správu o diverzantoch zadržaných na Kryme za výmysel

Krym, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Úrady by mali rozhodnúť o vzatí zadržaných do väzby.

Moskva/Sevastopol 10. novembra (TASR) - Ukrajinské ministerstvo obrany dnes označilo za výmysel správy ruskej tajnej služby o zadržaní ďalšej skupiny ukrajinských sabotérov na Kryme.

"Hlavná správa rozviedky (GUR) ministerstva obrany Ukrajiny odmieta vyhlásenia FSB o údajnom zadržaní pracovníkov GUR v Sevastopole," uvádza sa vo vyhlásení. Informáciu o diverzantoch označilo ukrajinské ministerstvo za výmysel.


Ruská tajná služba: Zadržali ďalšiu skupinu ukrajinských diverzantov


Ruská tajná služba FSB dnes informovala, že v Sevastopole bola zadržaná ďalšia skupina ukrajinských diverzantov. Ukrajinské úrady zatiaľ túto správu nekomentovali.

FSB vo svojom vyhlásení spresnila, že "diverzno-teroristická skupina hlavnej správy rozviedky ministerstva obrany Ukrajiny" pripravovala záškodnícke činy vo vojenských a strategicky dôležitých objektoch na Krymskom polostrove.

Jej členovia boli zadržaní v stredu v Sevastopole. Pri zásahu boli zhabané výbušné zariadenia veľkej sily, zbrane a strelivo, komunikačná technika, mapy, ako aj nákresy objektov predpokladaných diverzných útokov.

Úrady by mali rozhodnúť o vzatí zadržaných do väzby. Pokračuje aj vyšetrovanie prípadu a zhromažďovanie dôkazových materiálov.

O tom, že sa na Kryme podarilo predísť sérii diverzných útokov, informovala FSB aj v auguste tohto roku. Útoky podľa FSB pripravovala hlavná správa rozviedky ukrajinského ministerstva obrany a ich terčom mali byť životne dôležité články infraštruktúry a zásobovania Krymského polostrova. Cieľom týchto diverzantov podľa FSB bolo "destabilizovať situáciu v oblasti v čase príprav a konania volieb". Šlo o septembrové voľby do ruskej Štátnej dumy, ktoré sa na Krymskom polostrove konali prvýkrát od jeho pripojenia k subjektom Ruskej federácie.