Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Rusku zadržali ľudí podozrivých z prípravy útokov na vládne budovy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V polovici marca bolo v mestách v Gelendžik a Jaroslavľ zadržaných viac ako desať členov tejto radikálnej skupiny.

Moskva 29. apríla (TASR) – Ruská Federálna bezpečnostná služby (FSB) vo štvrtok informovala o zatknutí 16 neonacistov z mládežníckej skupiny M.K.U, ktorí propagovali extrémizmus, útočili na ľudí a chceli do vzduchu vyhodiť vládne budovy. Pri prehliadkach v ich bytoch sa našli chladné zbrane a návody na výrobu „nástrojov teroru". Podľa agentúra TASS sa to uvádza vo vyhlásení FSB.

FSB dešifrovala skratku M.K.U. ako Maniaci. Kult zabijakov. K zadržaniam došlo vo viacerých ruských mestách: v Irkutsku, Krasnodare, Saratove, Tambove, Ťumeni, Čite, Anape a v meste Pereslavľ-Zalesskij.

Príslušníci FSB počas prehliadok našli aj videoraporty o vykonaní násilných činov, ktoré boli zaslané vedúcemu skupiny Jegorovi Krasnovovi. FSB je presvedčená, že Krasnov žije na Ukrajine a odtiaľ koordinuje aktivity mladých radikálov.

Podľa denníka Komsomoľskaja pravda je 20-ročný Jegor Krasnov rodákom z Donecka. Je spájaný s nacionalistickými organizáciami Ruský korpus a Ruský akcent. Podľa ruského Vyšetrovacieho výboru (Sledkom) je tento mladík podozrivý aj z navedenia ruského občana Alexeja Narziajeva na spáchanie dvoch vrážd s extrémistickým motívom.

Vo štvrtok zadržané osoby sú stíhané v trestných veciach podnecovania k vražde, prípravy teroristického útoku a pokusu o úmyselné spôsobenie ťažkej ujmy na zdraví na základe etnickej nenávisti.

Spravodajský portál Novaja gazeta pripomenul, že v polovici marca bolo v mestách v Gelendžik a Jaroslavľ zadržaných viac ako desať členov tejto radikálnej skupiny. Podľa FSB absolvovali osobitný výcvik na neskoršie útoky, pričom praktické skúsenosti získavali aj bitím bezdomovcov či mladých príslušníkov rôznych subkultúr.