Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Ruská FSB zadržala Moskovčana,ktorý mal na pokyn Ukrajiny púšťať drony

Putá, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Podľa tvrdenia FSB zadržaný pracoval pre légiu Sloboda Ruska, ktorá je v Rusku vyhlásená za teroristickú organizáciu a je zakázaná.

Moskva/Londýn 15. marca (TASR) - Ruská tajná služba FSB zadržala obyvateľa Moskvy, ktorý údajne na pokyn ukrajinských tajných služieb zostavil bezpilotné lietadlá a vypustil ich v blízkosti objektov ruského ministerstva obrany s cieľom ovplyvniť systémy protivzdušnej obrany. S odvolaním sa na ruské agentúry TASS a RIA-Novosti o tom v piatok informovala britská stanica BBC.

Podľa tvrdenia FSB zadržaný pracoval pre légiu Sloboda Ruska, ktorá je v Rusku vyhlásená za teroristickú organizáciu a je zakázaná.

BBC dodala, že FSB zverejnila video, ako muža zatýkajú a predvádzajú pred súd v moskovskom okrese Lefortovo. Meno zadržaného nezverejnili. Začalo sa voči nemu viesť konanie vo veci vlastizrady.

Príslušníci légie Sloboda Ruska vo vojne na Ukrajine bojujú po boku ukrajinskej armády proti Rusku. Okrem nej na Ukrajine pôsobia aj ďalšie podobné ozbrojené útvary tvorené ruskými dobrovoľníkmi alebo niekedy aj zbehmi z ruskej armády.

Tieto formácie sa už niekoľkokrát pokúsili preniknúť do ruského pohraničia s Ukrajinou a vyvolať tam ozbrojené potýčky s ruskými bezpečnostnými zložkami. Naposledy sa tak deje tento týždeň.