Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Ruska nebojácne odrazila útočníka s nožom v Hurgade, píše TASS

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Útočník, ktorý na hotelovú pláž priplával z vedľajšej pláže, zranil nožom aj dve Arménky a Češku. Dve Nemky jeho útok neprežili.

Káhira 16. júla (TASR) - Ruska, na ktorú v piatok v egyptskom plážovom stredisku Hurgada zaútočil muž ozbrojený nožom, "nebojácne" vzdorovala, čo jej zrejme zachránilo život, uviedol v sobotu pre agentúru TASS ruský chargé d'affaires v Egypte Arťom Poľakov.

"Naša krajanka preukázala veľkú odvahu, keď v Hurgade nebojácne odrazila útočníka s nožom. Útočník neočakával takýto odpor od ruskej ženy a zameral sa na iných turistov," povedal ruský diplomat.

"Bránila sa pred nožom, takže utrpela zranenia prevažne na rukách. Niekoľko rezných rán má aj na tvári. Jej stav je uspokojivý, môže sama chodiť, ale je v zlom duševnom, posttraumatickom stave," uviedol Poľakov.

Zranená žena podľa neho prijala ponuku egyptských úradov na prevoz do nemocnice v Káhire, kde podstúpi komplexnú lekársku prehliadku a potom plastickú operáciu. Liečba bude trvať pravdepodobne niekoľko týždňov.

Útočník, ktorý na hotelovú pláž priplával z vedľajšej pláže, zranil nožom aj dve Arménky a Češku. Dve Nemky jeho útok neprežili. Krátko po čine ho zadržali. Motív jeho činu nie je stále známy.

Televízia al-Džazíra citovala bezpečnostný zdroj, podľa ktorého útočník oblečený v čiernom tričku a modrých džínsoch a držiaci nôž úmyselne vyhľadával cudzincov, keď po arabsky kričal: "Choďte preč, nechcem Egypťanov." Podobne situáciu opísal aj zamestnanec hotela pre agentúru Reuters.

Nemenované zdroje z prostredia bezpečnostných zložiek uviedli, že útočník, identifikovaný egyptskými médiami ako 27-ročný absolvent vysokej školy z provincie Kafr aš-Šajch v delte Nílu, plnil pokyny teroristickej organizácie Islamský štát (IS).