Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ruská intervencia v Sýrii pripravila IS o kontrolu nad stovkami obcí

Ruský prezident Vladimir Putin Foto: TASR/AP

Za uplynulých 100 dní sa oslobodilo viac než 1000 kilometrov štvorcových územia, povedal novinárom ruský generál Rudskoj.

Moskva 15. januára (TASR) - Teroristická skupina Islamský štát (IS) stratila od začatia ruskej vojenskej intervencie v Sýrii kontrolu nad 217 mestami a dedinami. Napísala to agentúra DPA s odvolaním sa na dnešné vyhlásenie ruského generála Sergeja Rudského.

Za uplynulých 100 dní sa oslobodilo "viac než 1000 kilometrov štvorcových územia", povedal novinárom Rudskoj, ktorého citovala agentúra TASS.

"Obyvateľstvo sa vracia do sýrskych miest, kde sa začína nastoľovať pokojný život," dodal. Ruské bojové lietadlá podľa jeho slov podnikli v Sýrii vyše 5600 útočných letov a Moskva poskytuje tamojším civilistom humanitárnu pomoc.

Ruské bojové lietadlá podnikli vo štvrtok prvú spoločnú operáciu so sýrskym armádnym letectvom. Podľa ministerstva obrany dve sýrske stíhačky MiG-29 sprevádzali na tejto misii dve ruské bojové lietadlá Su-25 pri útoku na pozemné ciele. Sýrski piloti predtým opakovane navštívili ruskú základňu Humajmím, kde sa radili o detailoch operácie.

V texte dohody, ktorú v auguste podpísali Moskva a Damask a jej text zverejnili vo štvrtok, sa uvádza, že nasadenie ruského vojenského letectva v Sýrii je časovo neobmedzené a základňu Humajmím môže Moskva využívať bezplatne.

Ruské lietadlá využívajú leteckú základňu Humajmím v sýrskej provincii Lázikíja na bombardovanie islamských militantov od 30. septembra v rámci úsilia pomôcť sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi poraziť jeho protivníkov na bojovom poli.