Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Ruská katolícka cirkev odsúdila odstránenie pamätníka Reinysa

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Úrady nedávno odstránili stenu vo väznici v meste Vladimir, na ktorej bola pamätná tabuľa venovaná litovskému arcibiskupovi Mečislovasovi Reinysovi a ďalším cudzincom.

Moskva 26. októbra (TASR) - Ruská odnož katolíckej cirkvi vyzvala v stredu na obnovenie demontovaného pamätníka arcibiskupa, ktorý sa stal obeťou represií v časoch sovietskeho diktátora Josifa Stalina. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Sťažnosť prišla v čase, keď Rusko v súvislosti s bojmi vojsk na Ukrajine zdvojnásobuje vlasteneckú verziu histórie Kremľa, ktorá však často zamlčiava stalinské zločiny.

Úrady nedávno odstránili stenu vo väznici v meste Vladimir, na ktorej bola pamätná tabuľa venovaná litovskému arcibiskupovi Mečislovasovi Reinysovi a ďalším cudzincom, ktorí boli uväznení v rámci stalinského teroru. Reinys zomrel v tomto väzení v roku 1953 po tom, ako ho šesť rokov predtým zatkla tajná polícia.

Katolícka cirkev uznáva Reinysa, ktorý bol v 20. rokoch krátko i ministrom zahraničných vecí Litvy, za mučeníka.

"Bol to skutočný kresťan a pastor. Svoju vernosť Kristovi dokázal aj vo väzení, kde ho zadržiavali na základe nespravodlivých obvinení. V tomto ohľade zdieľal osud mnohých iných veriacich - vrátane pravoslávnych biskupov -, ktorí tam zomreli," povedal pre tlačovú agentúru RIA Novosti generálny vikár Moskovskej arcidiecézy Kirill Gorbunov.

"Takýto človek si, samozrejme, zaslúži, aby bola jeho pamiatka zvečnená na mieste jeho mučeníckej smrti," dodal. Úrady uviedli, že pamätnú stenu zbúrali, pretože bola údajne nebezpečná, informovali ruské médiá.

Rusko má problematický vzťah k svojej sovietskej minulosti. Krajina oslavuje víťazstvo nad nacistickým Nemeckom v takzvanej "Veľkej vlasteneckej vojne", ale oficiálny naratív často zamlčuje politické prenasledovanie a hrôzy spáchané za Stalina.

V rámci kampane masových represií v 30. až 50. rokoch 20. storočia boli milióny ľudí zatknuté, popravené alebo poslané do väzenských táborov - gulagov.

Od februára minulého roka, keď Rusko zaútočilo na Ukrajinu, sa kritika jeho histórie považuje za "nevlasteneckú". Počas 20 mesiacov trvajúceho konfliktu zmizlo niekoľko ďalších pamätníkov obetí sovietskych represií v celom Rusku.

Litovskí a poľskí predstavitelia tiež vyzvali na obnovenie predmetného pamätníka vo Vladimire, ktorý obsahoval venovania významným poľským a ukrajinským obetiam.

"Nie je to prvýkrát, čo sa v Rusku búrajú pomníky na počesť obetí stalinského totalitného režimu. Možno to považovať len za akty pohŕdania historickou pravdou a pamiatkou obetí," uviedlo v utorok vo vyhlásení litovské ministerstvo zahraničných vecí.