Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Ruská kozmická loď Sojuz sa úspešne spojila s ISS

Kozmická loď Sojuz-MS25 odštartovala z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane v sobotu 23. marca 2023. Foto: TASR/AP

Posádku tvorila astronautka amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Tracy Caldwellová Dysonová, ruský kozmonaut Oleg Novicky a Marina Vasilevská z Bieloruskej vesmírnej agentúry (BKA).

Moskva 25. marca (TASR) - Ruská kozmická loď Sojuz MS s trojčlennou posádkou sa v pondelok úspešne spojila s Medzinárodnou vesmírnou stanicou (ISS). TASR správu prevzala z tlačových agentúr AP a AFP, ktoré citujú ruskú vesmírnu agentúru Roskosmos.

Posádku tvorila astronautka amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Tracy Caldwellová Dysonová, ruský kozmonaut Oleg Novicky a Marina Vasilevská z Bieloruskej vesmírnej agentúry (BKA). Sojuz MS odštartoval z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane v sobotu.

Štvrtkový pokus o štart zastavil automatický bezpečnostný systém približne 20 sekúnd pred plánovaným vzletom. Šéf Roskosmosu Jurij Borisov uviedol, že prerušenie štartu spôsobil pokles napätia v zdroji energie.

Trojica sa pridá k posádke ISS, ktorú aktuálne tvoria astronauti NASA Loral O'Harová, Matthew Dominick, Michael Barratt a Jeanette Eppsová a Rusi Oleg Kononenko, Nikolaj Čub a Alexander Grebenkin. Novicky, Vasilevská a O'Harová sa vrátia na Zem 6. apríla, Caldwellová Dysonová by mala stráviť vo vesmíre 184 dní.

ISS je v súčasnosti jednou z posledných oblastí spolupráce medzi Ruskom a Západom po vojenskej agresii Moskvy na Ukrajine. NASA a jeho partneri dúfajú, že orbitálnu základňu budú prevádzkovať až do roku 2030.

Ruská kozmonautika čelí od rozpadu Sovietskeho zväzu viacerým neúspechom vrátane straty dvoch misií na Mars a prvej lunárnej sondy po polstoročí v auguste minulého roka.

Takmer desať rokov boli ruské nosné rakety a kozmické lode Sojuz jediným spôsobom prepravy astronautov medzi Zemou a ISS po zastavení amerického programu raketoplánov. Spojené štáty teraz používajú rakety a kozmické lode súkromnej spoločnosti SpaceX.