Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Ruská Národná garda podpísala dohodu s bieloruským rezortom vnútra

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vladimir Putin už 27. augusta oznámil, že Rusko na žiadosť bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka vytvorilo rezervu príslušníkov bezpečnostných zložiek.

Minsk 18. decembra (TASR) - Bieloruské ministerstvo vnútra a velenie ruskej Národnej gardy podpísali dohodu o spolupráci, ktorá zahŕňa organizovanie spoločných cvičení a školení i spoluprácu v oblasti ochrany verejného poriadku a strategicky dôležitých objektov. Informovala o tom v piatok agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na text dohody zverejnený na oficiálnom webe bieloruskej vlády.

Ako oblasť spolupráce je v dokumente definovaná aj ochrana verejného poriadku a zaistenie verejnej bezpečnosti, ochrana dôležitých štátnych zariadení, špeciálneho nákladu, ako aj boj proti terorizmu a extrémizmu.

Podľa portálu Deutsche Welle bola dohoda uzavretá v Minsku 19. novembra a účinnosť nadobudla ešte v ten istý deň.

Šéf Kremľa Vladimir Putin už 27. augusta oznámil, že Rusko - ako najbližší spojenec Minska - na žiadosť bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka vytvorilo rezervu príslušníkov bezpečnostných zložiek na pomoc Bielorusku pre prípad, že by takúto podporu potrebovalo.

Alexandr Lukašenko (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Putin vtedy zároveň poznamenal, že ruské sily nebudú nasadené, kým extrémistické prejavy v Bielorusku "neprekročia rámec" a nezačne sa s násilnosťami a ničením. Agentúra RIA Novosti vo svojej správe konštatovala, že bieloruská strana takúto pomoc nepotrebovala, ruské bezpečnostné jednotky zo špeciálnej rezervy preto v polovici septembra opustili pohraničnú oblasť s Bieloruskom.

Táto rezerva mala byť v prípade potreby nasadená proti účastníkom masových demonštrácií, ktoré sa v Bielorusku konajú od 9. augusta na protest proti falšovaniu prezidentských volieb a vyhláseniu Lukašenka za ich víťaza.

Tieto protesty sú tvrdo potláčané bieloruskou poriadkovou políciou a jednotkami osobitného určenia, ktoré používajú silu aj voči ženám a starým ľuďom.

Podľa odhadov OSN boli počas protestov v Bielorusku zadržané desaťtisíce ľudí, pričom časť z nich za účasť na nepovolených zhromaždeniach súdne stíhali a odsúdili na tresty odňatia slobody.

Európska únia i ďalšie štáty a medzinárodné organizácie odmietli uznať Lukašenka za legitímneho prezidenta, lebo augustové voľby v Bielorusku podľa ich názoru neboli spravodlivé ani slobodné.