Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Ruská ombudsmanka odmietla obvinenia ICC ako nepravdivé a nejasné

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

ICC vydalo 17. marca na Putina a Ľvovovú-Belovovú zatýkací rozkaz za vojnový zločin deportácie detí z ukrajinských oblastí okupovaných ruskou armádou.

Moskva 4. apríla (TASR) - Ruská ombudsmanka pre práva detí Marija Ľvovová-Belovová označila v utorok obvinenia Medzinárodného trestného súdu (ICC) za nepravdivé a nejasné. ICC ju a ruského prezidenta Vladimira Putina ešte v polovici marca obvinil z vojnových zločinov na Ukrajine. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

ICC vydalo 17. marca na Putina a Ľvovovú-Belovovú zatýkací rozkaz za vojnový zločin deportácie detí z ukrajinských oblastí okupovaných ruskou armádou. Podľa ICC boli zo sirotincov a detských domov v okupovaných častiach Ukrajiny vzaté stovky detí a niektoré z nich boli ponúknuté v Rusku na adopciu.

Ruská ombudsmanka pre práva detí na tlačovej konferencii v Moskve uviedla, že jej úrad konal v záujme detí a snažil sa vždy získať súhlas od prípadných biologických rodičov detí.

"Ombudsmanke nie je jasné z čoho presne pozostávajú a na čom sú založené obvinenia Medzinárodného trestného súdu," uviedol úrad ombudsmanky v samostatnom vyhlásení.

"Použitá formulácia 'nezákonná deportácia populácie (detí)' v oficiálnom vyhlásení ICC spôsobuje zmätok," dodal.

Úrad ombudsmanky zároveň tvrdí, že Donecká a Luhanská oblasť, na ktoré si Moskva robí nároky, požiadali Rusko o prijatie civilistov vrátanie sirôt a detí, ktorých rodičia sú nezvestní.

Rusko označilo zatykač ICC na Putina za neplatný a v rámci odvetných krokov začalo trestné stíhanie hlavného prokurátora ICC a niekoľkých sudcov. Ruskí predstavitelia popierajú páchanie vojnových zločinov na Ukrajine a hovoria, že Západ ignoroval snahy Moskvy upozorniť na vojnové zločiny páchané Ukrajinou.