Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Razia v moskovskej pobočke Chodorkovského organizácie

Michail Chodorkovskij, archívne foto. Foto: FOTO TASR/AP

K razii došlo po tom, ako ruská generálna prokuratúra rozhodla, že na území Ruska je neželateľná činnosť ďalších troch zahraničných mimovládnych organizácií vrátane organizácie Otvorené Rusko.

Moskva 27. apríla (TASR) - Ruská polícia vykonala dnes raziu v moskovskom sídle organizácie Otvorené Rusko, ktorú založil bývalý ruský oligarcha Michail Chodorkovskij. Otvorené Rusko na svojej webstránke uviedlo, že polícia tam dorazila v skorých popoludňajších hodinách a bez akéhokoľvek vysvetlenia ho začala prehľadávať.

Samotný Chodorkovskij na internete uverejnil fotografiu maskovaného muža stojaceho na chodbe pred kanceláriou. Ruská polícia sa k správe o zásahu doposiaľ nevyjadrila, uviedla agentúra AP.

K razii došlo po tom, ako ruská generálna prokuratúra rozhodla, že na území Ruskej federácie je neželateľná činnosť ďalších troch zahraničných mimovládnych organizácií vrátane organizácie Otvorené Rusko. Činnosť Otvoreného Ruska je podľa ruských úradov zameraná na "vyvolávanie protestných akcií a destabilizáciu vnútropolitickej situácie". Prokuratúra na základe toho usúdila, že Otvorené Rusko predstavuje "hrozbu pre základy ústavného zriadenia Ruskej federácie a jej bezpečnosť".




Otvorené Rusko zvolalo na sobotu 29. apríla protestnú akciu s názvom "Omrzel" (Nadojel). Sympatizanti a aktivisti hnutia majú vtedy do regionálnych pobočiek prezidentskej kancelárie doniesť alebo poslať listy na meno prezidenta Vladimira Putina, v ktorom ho žiadajú, aby nekandidoval na štvrté funkčné obdobie a neuchádzal sa ani o žiadnu funkciu vo vláde.

Zakladateľom Otvoreného Ruska je Michail Chodorkovskij, bývalý ruský oligarcha žijúci v zahraničí. Za ekonomické trestné činy si odpykal v Rusku desať rokov, kým mu Vladimir Putin v decembri 2013 neudelil milosť.

Za spoluprácu s organizáciami, ktoré na území Ruska vyvíjajú neželanú činnosť, hrozí trestná zodpovednosť, vrátane odňatia slobody. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes v tejto súvislosti povedal, že ruské úrady budú v prípade konania nepovolených sobotných zhromaždení postupovať v súlade so zákonom.

Terčom útoku sa dnes stal tiež ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. Neznámi páchatelia politika podľa jeho hovorcu poliali v Moskve zelenou antiseptickou tekutinou, informovala AP.