Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Ruská polícia robila prehliadky v bytoch ďalších opozičných aktivistov

Leonid Razvozžajev Foto: TASR/AP

Politickí pozorovatelia so znepokojením sledujú vývoj v Rusku v súvislosti so zásahmi bezpečnostných orgánov voči opozícii, ktoré sa vystupňovali po zvolení Vladimira Putina do funkcie prezidenta.

Moskva 19. decembra (TASR) - Ruská polícia urobila domové prehliadky v bytoch viacerých ľudskoprávnych aktivistov v meste Voronež.

Na prehliadku mali policajti súdny príkaz. V prípade Natalie Zviaginovej, vedúcej miestnej pobočky mimovládnej organizácie Transparency International, to zdôvodnili tým, že bude vystupovať ako svedok v kauze jedného z lídrov opozície Leonida Razvozžajeva.

Razvozžajev je v tzv. kauze gruzínskych špiónov spolu so Sergejom Udaľcovom a Konstantinom Lebedevom obvinený z prípravy masových nepokojov a z pokusu o zvrhnutie súčasnej vlády.

Ako informovala agentúra RIA Novosti, domové prehliadky nerobili vyšetrovatelia z Voroneže, ale z 500 kilometrov vzdialenej Moskvy. Podľa advokátky Oľgy Gnezdilovovej vyšetrovatelia patria do útvaru na boj s extrémizmom.

Počas prehliadky polícia v bytoch aktivistov zhabala všetky elektronické zariadenia a nosiče. Oboch aktivistov potom predviedli na políciu na výsluch.

Okrem toho dnes príslušníci polície uskutočnili prehliadku v kanceláriách miestneho Domu ľudských práv, ktorý je sídlom niekoľkých nekomerčných organizácií vrátane opozičného hnutia Solidarita, ako aj v bytoch ďalších ľudskoprávnych aktivistov žijúcich vo Voroneži.

Po sérii bytových prehliadok v Moskve minulý týždeň nasledovali razie v bytoch prívržencov opozície v Nižnom Novgorode, pripomína agentúra DPA.

Politickí pozorovatelia so znepokojením sledujú vývoj v Rusku v súvislosti so zásahmi bezpečnostných orgánov voči opozícii, ktoré sa vystupňovali po zvolení Vladimira Putina do funkcie prezidenta.

Okrem kauzy Udaľcov a spol. vyvolali znepokojenie aj represie voči trom členkám ruskej punkovej skupiny Pussy Riot za ich "punkovú modlitbu" v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa, za ktorú boli odsúdené na dva roky väzenia. Jednej z trojice odvolací súd trest zmenil na podmienečný.