Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Ruská polícia zatkla vyše 130 ľudí, ktorí spomínali na Navaľného

Ľudia sa zhromaždili pred ruským veľvyslanectvom v Berlíne na protest proti úmrtiu ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného v trestaneckej kolónii v piatok 16. februára 2024. Foto: TASR/AP

V Moskve sa tvoril rad pred Soloveckým kameňom – pamätníkom obetiam politických perzekúcií z obdobia bývalého Sovietskeho zväzu.

Moskva 17. februára (TASR) — Ruské bezpečnostné zložky zadržali od piatka v 19 mestách najmenej 133 ľudí na spontánnych zhromaždeniach, ktoré sa konali na pamiatku zosnulého opozičného lídra Alexeja Navaľného. TASR o tom informuje na základe údajov na stránke organizácie OVD-Info monitorujúcej zatýkania na nepovolených podujatiach v Rusku.

Najviac zadržaných (69) evidovala organizácia k sobotňajšiemu dopoludniu miestneho času v druhom najväčšom ruskom meste Petrohrad, nasleduje metropola Moskva s 11 zatknutiami.

Zatýkalo sa ak Nižnom Novgorode, Krasnodare, Rostove nad Donom, Tveri, Briansku, Ulad-Ude, Surgute, Novosibirsku či Belgorode.

OVD-Info upozornilo, že zaistených osôb môže byť viac, no organizácia zverejňuje len mená tých ľudí, ktorých zadržanie má potvrdené.

Aký veľký musí byť strach mocenského aparátu z mŕtveho človeka, keď sa aj kladenie kvetov na jeho pamiatku považuje za zločin,“ napísal v sobotu na platforme Telegram Dmitrij Muratov, nositeľ Nobelovej ceny za mier a zakladateľ kritických novín Novaja Gazeta.

V Moskve sa tvoril rad pred Soloveckým kameňom – pamätníkom obetiam politických perzekúcií z obdobia bývalého Sovietskeho zväzu. Nachádza sa na Lubianskom námestí oproti veliteľstvu Federálnej bezpečnostnej služby (FSB). Policajti ľudí síce ku kameňu pustili, no súčasne ich zastrašovali a vyzývali, aby miesto rýchlo opustili, informoval reportér agentúry DPA.