Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Ruská raketa Sojuz s tromi kozmonautmi zamierila na stanicu ISS

Členovia ruského bezpečnostného tímu sa fotografujú pri rakete Sojuz TMA-04M počas príprav pred štartom na kozmodróme Bajkonur v Kazachstane 13. mája 2012. Štart rakety je naplánovaný na 9.01 hod. miestneho času 15. mája. Foto: TASR/AP Photo

Trojica kozmonautov, ktorej misia potrvá štyri mesiace, po príchode na ISS rozšíri súčasnú trojčlennú posádku, veliteľa Olega Kononenka, Američana Dona Pettita a Holanďana André Kuipersa.

Moskva 15. mája (TASR) - Ruská vesmírna loď Sojuz s trojčlennou posádkou vyštartovala dnes z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Stalo sa tak po vyše siedmich týždňoch oproti plánovanému štartu, odloženému pre technické problémy.

Na palube sú Rusi Gennadij Padalka (53) a Sergej Revin (46), ktorých dopĺňa Američan Joe Acaba (44). K orbitálnej stanici sa pripoja vo štvrtok, uviedla agentúra DPA.

Štart z Bajkonoru sa uskutočnil podľa plánov o 09:01 h miestneho času (05:01 h SELČ).

Trojica kozmonautov, ktorej misia potrvá štyri mesiace, po príchode na ISS rozšíri súčasnú trojčlennú posádku, veliteľa Olega Kononenka, Američana Dona Pettita a Holanďana André Kuipersa. Spoločne budú pracovať na stanici až do júla.

Kozmonauti Joseph Acaba (vľavo), Gennady Padalka (uprostred) a Sergei Revin (vpravo)
Foto: TASR/AP Photo