Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Ruska s americkým občianstvom je stíhaná za prevod 50 dolárov Ukrajine

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Ľudskoprávni aktivisti očakávajú, že tento rok bude počet takýchto prípadov ešte vyšší.

Jekaterinburg 20. februára (TASR) - Mladá Ruska s americkým občianstvom, ktorá sa podľa ruskej FSB dopustila vlastizrady, keď zbierala peniaze na pomoc Ukrajine, v skutočnosti previedla na bankové konto ukrajinskej nadácie Spolu pre Ukrajinu sumu 51,8 amerických dolárov.

S odvolaním sa na zistenia ľudskoprávnych aktivistov z Ruska o tom v utorok informovala britská stanica BBC.

Prevod z účtu v americkej banke sa uskutočnil 24. februára 2022 - v deň, keď ruská armáda podnikla z viacerých smerov inváziu na územie Ukrajiny.

Podľa verzie FSB však zadržaná žena "od februára 2022 iniciatívne zhromažďovala peniaze v záujme jednej z ukrajinských organizácií, ktoré boli následne použité na nákup taktických zdravotníckych prostriedkov, vybavenia, prostriedkov na porážku a munície pre ukrajinské ozbrojené sily".

Mladú ženu žijúcu v Los Angeles zadržala FSB ešte 27. januára v Jekaterinburgu. Následne ju súd odsúdil na 14 dní väzenia za výtržníctvo. Namiesto prepustenia z väzenia však voči nej 7. februára začali trestné konanie a na dva mesiace vzali do vyšetrovacej väzby. Mladá žena je teraz obvinená z vlastizrady, za čo jej hrozí trest odňatia slobody na 12 až 20 rokov.

Rusko v posledných rokoch zadržalo viacerých občanov USA. V prípade bývalého príslušníka americkej námornej pechoty Paula Whelana a novinára Evana Gershkovicha sa tak stalo pre podozrenie zo špionáže. Kým Whelan už bol odsúdený na 16 rokov väzenia, Gershkovich - zadržaný tiež v Jekaterinburgu - je vo vyšetrovacej väzbe.

Tretia občianka USA, novinárka stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) Alsu Kurmaševová, ktorá má tiež ruské občianstvo, je vo vyšetrovacej väzbe na základe obvinenia z porušenia zákona o tzv. zahraničných agentoch. Vláda USA a jej zamestnávateľ tvrdia, že obvinenie je trestom za jej prácu.

Z vlastizrady bolo vlani v Rusku obvinený rekordný počet ľudí: podľa oficiálnych údajov súdy dostali 63 takýchto prípadov, pričom 33 z nich sa už skončilo odsúdením.

Ľudskoprávni aktivisti očakávajú, že tento rok bude počet takýchto prípadov ešte vyšší.