Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Zahraničie

Ruská vojenská delegácia pricestovala do Líbye na pozvanie Haftara

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa AFP má Haftar úzke vzťahy aj s ruskou žoldnierskou Vagnerovou skupinou, ktorej jednotky strážia vojenskú a ropnú infraštruktúru v Líbyi.

Tripolis/Moskva 22. augusta (TASR) — Delegácia ruskej armády vrátane námestníka ministra obrany Junusa-Beka Jevkurova v utorok pricestovala do Líbye na pozvanie tamojšieho vojenského vodcu Chalífa Haftara. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Ide o prvú oficiálnu návštevu ruskej vojenskej delegácie v Líbyi," uviedlo ruské ministerstvo obrany, podľa ktorého budú obe strany diskutovať o perspektívach spolupráce v boji s medzinárodným terorizmom i o ďalších možnostiach spoločného postupu.

Táto návšteva bola podľa ruského rezortu obrany dohodnutá po rokovaniach s líbyjskou stranou na vojenskej výstave v Rusku a počas augustovej konferencie o medzinárodnej bezpečnosti konanej v Moskve.

Haftar je veliteľom Líbyjskej národnej armády (LNA), ktorá ovláda východ Líbye. Podľa AFP má Haftar úzke vzťahy aj s ruskou žoldnierskou Vagnerovou skupinou, ktorej jednotky strážia vojenskú a ropnú infraštruktúru v Líbyi.

Ruská vojenská delegácia prišla do Libye v čase, keď si Moskva upevňuje svoju prítomnosť v Afrike. Šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin v pondelok zverejnil video, v ktorom tvrdil, že jeho skupina robí africký kontinent " slobodnejším".