Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ruské a sýrske sily zintenzívnili nálety len pár hodín pred prímerím

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spojené štáty, Turecko a sýrske povstalecké skupiny pochybujú napríklad o úprimnosti sýrskej vlády dodržiavať dohodu a jej podmienky.

Damask 26. februára (TASR) - Ruské a sýrske vzdušné sily zintenzívnili dnes nálety na území Sýrie, len niekoľko hodín pred začatím prímeria vyrokovaného Washingtonom a Moskvou. Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na monitorovaciu organizáciu Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Dohoda o "zastavení nepriateľských akcií" v Sýrii má podľa plánu vstúpiť do platnosti o polnoci damaského času (23.00 h SEČ). Sýrska opozícia dnes oznámila, že k dohode o prímerí sa pridalo 97 povstaleckých frakcií, a takisto vyjadrila hlboké obavy, že zastavenie bojov "zneužije" sýrska vláda.

Šéf SOHR Rámí Abdal Rahman povedal pre agentúru DPA, že "lietadlá, podľa informácií ruské, od polnoci zintenzívnili útoky na oblasti ovládané povstalcami". Medzi oblasťami, na ktoré nálety mierili, sa nachádzali severné pásma pobrežnej provincie Lázikíja, severozápadná provincia Idlib, západné a severné časti provincie Aleppo, ako aj severné okraje provincie Hamá.



Abdal Rahman spresnil, že na oblasti Ghúta a Dúmá na okraji sýrskeho hlavného mesta Damask mierilo najmenej 40 náletov, podľa dostupných správ takisto ruských. Nálety zasiahli tiež južnú provinciu Dará.

Dohoda o "zastavení nepriateľských akcií" sa nevzťahuje na extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS), sýrsku odnož al-Káidy s názvom Front an-Nusra a na ďalšie skupiny označované OSN za teroristické.

Spojené štáty, Turecko a sýrske povstalecké skupiny poukázali na skryté nebezpečenstvá - pochybujú napríklad o úprimnosti sýrskej vlády dodržiavať dohodu a jej podmienky.