Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Ruské lietadlá tesne preleteli nad americkým torpédoborcom

Ilustračná snímka. Foto: previous.presstv.ir

Spojené štáty označili tieto incidenty z pondelka a utorka za jeden z najagresívnejších prípadov v uplynulom čase.

Londýn 14. apríla (TASR) - Dve ruské vojenské lietadlá preleteli približne desaťkrát v tesnej blízkosti amerického torpédoborca USS Donald Cook v medzinárodných vodách Baltského mora. Podľa amerických predstaviteľov, ktorých dnes citovala stanica BBC, išlo o bojové stíhačky typu Su-24 bez viditeľnej výzbroje. Posádka amerického plavidla na túto akciu nereagovala.

Spojené štáty označili tieto incidenty z pondelka a utorka za "jeden z najagresívnejších prípadov v uplynulom čase". Veliteľ torpédoborca USS Donald Cook opísal prelety ruských strojov ako "simulovaný útok". Prelety boli "nebezpečné, potenciálne provokatívne" a "mohli viesť k nehode", uvádzajú americkí predstavitelia. Okolo uvedeného plavidla krúžil aj ruský vrtuľník typu Ka-27.

V jednom okamihu sa ruské lietadlá priblížili k torpédoborcu na takú malú vzdialenosť - približne deväť metrov -, že ťah ich motorov vytvoril na vode brázdu. Akciou Ruska mohlo dôjsť k porušeniu dohody o prevencii nehôd na mori. Zatiaľ nie je jasné, či USA podajú sťažnosť.

Posádka plavidla USS Donald Cook v čase týchto incidentov vykonávala nácvik pristátia spojeneckého vrtuľníka na palube.



Rusko popiera porušenie pravidiel v súvislosti s preletmi okolo americkej lode

Ruské vojenské lietadlá, ktoré tento týždeň uskutočnili viacero nízkych preletov nad americkým torpédoborcom Donald Cook v Baltickom mori, konali v súlade so všetkými bezpečnostnými predpismi, uviedol dnes podľa agentúry DPA hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Americké ministerstvo obrany (Pentagón) predtým vyhlásilo, že ruské taktické bombardéry Su-24 uskutočnili v pondelok a utorok niekoľko "agresívnych" preletov v tesnej blízkosti Donalda Cooka, pričom pri niektorých z nich sa k lodi priblížili na odhadovanú vzdialenosť len desať metrov.

V utorok torpédoborec v malej výške niekoľkokrát obletel aj ruský vojenský vrtuľník, ktorého posádka počas letu loď fotografovala.

Konašenkov kritiku odmietol a uviedol, že manévre lietadiel Su-24 boli vykonávané počas plánovaných cvičných letov nad neutrálnymi vodami Baltu.

"Po spozorovaní lode sa ruskí piloti plavidlu vyhli, pričom boli dodržané všetky bezpečnostné predpisy. Prečo naši americkí kolegovia zareagovali tak ukrivdene, je, úprimne povedané, pre nás nepochopiteľné," uviedol pre agentúru Interfax Konašenkov.

Podobne ako americké ministerstvo obrany označil dnes manévre ruských lietadiel za "nebezpečné a neprofesionálne" aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

"Sme svedkami podstatného, významného zvyšovania vojenskej činnosti na našich hraniciach. Musíme sa vyhýbať incidentom a nehodám, ale ak k nim dôjde, musíme zabezpečiť, aby sa nám situácia nevymkla spod kontroly," uviedol na tlačovej konferencii v Londýne generálny tajomník NATO.

Poľsko si pre incident v Baltickom mori predvolalo ruského veľvyslanca

Poľské ministerstvo zahraničných vecí si dnes predvolalo ruského veľvyslanca v Poľsku Sergeja Andrejeva. Dôvodom bol incident, ku ktorému došlo tento týždeň v Baltickom mori, keď dva ruské taktické bombardéry Su-24 podnikli simulovaný útok na americký torpédoborec Donald Cook. Informovala o tom agentúra Reuters.

Počas stretnutia námestník poľského ministra zahraničných vecí Marek Ziólkowski vyjadril nad incidentom znepokojenie, uvádza sa vo vyhlásení poľského ministerstva zahraničných vecí.

V dnes zverejnenom rozhovore, ktorý sa uskutočnil ešte pred incidentom v Baltickom mori námestník poľského ministra obrany Bartlomiej Grabski pre agentúru Reuters uviedol, že NATO by sa vo vzťahu k Rusku malo vrátiť k spôsobu myslenia z čias studenej vojny. Aliancia by podľa neho mala voči Rusku vystupovať z pozície sily, aby čelila obnovenej asertívnosti Moskvy vo východnej Európe.

Znepokojenie nad manévrami ruských lietadiel nad americkým torpédoborcom vyjadril dnes aj šéf americkej diplomacie John Kerry. Podľa Kerryho bol simulovaný nálet ruských lietadiel neprofesionálny, zbytočne provokačný a skutočne nebezpečný.

"Môžem vám povedať, že minister sa naň opýta priamo ruského ministra zahraničných vecí Lavrova," uviedol hovorca amerického rezortu diplomacie John Kirby.