Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Ruské drony útočili na ukrajinskú prístavnú infraštruktúru na Dunaji

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruské drony v noci na štvrtok napadli danú oblasť po istom útlme, ktorý nasledoval po rozsiahlej vlne takýchto útokov z augusta a septembra.

Kyjev 7. decembra (TASR) - Ruské drony v noci na štvrtok opäť zaútočili na infraštruktúru súvisiacu s prepravou a skladovaním obilia v okolí rieky Dunaj. Väčšinu útočiacich dronov sa podarilo zneškodniť, ale miestne ukrajinské úrady aj tak hlásili škody na infraštruktúre a minimálne jednu obeť.

Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej Rusko začalo masívnejšie útočiť na ukrajinské prístavy na Dunaji ležiace neďaleko rumunských hraníc od polovice júla, keď odstúpilo od tzv. čiernomorskej obilnej dohody.

Ruské drony v noci na štvrtok napadli danú oblasť po istom útlme, ktorý nasledoval po rozsiahlej vlne takýchto útokov z augusta a septembra. Dunaj má v súčasnosti kľúčový význam pre vývoz ukrajinského obilia, keďže ukrajinské čiernomorské prístavy sú už od začiatku invázie vystavené ruskej námornej blokáde.

Podľa gubernátora juhoukrajinskej Odeskej oblasti Oleha Kipera najnovší nočný útok ruských dronov trval viac než dve hodiny. Hoci bola väčšina z nich zneškodnená, niektorým sa podarilo poškodiť budovu skladu, zdvižné zariadenie a niekoľko nákladných vozidiel, pričom zahynul aj jeden z vodičov.

Podľa informácií ukrajinského letectva Rusko počas noci vypustilo na Ukrajinu celkovo 18 dronov Šáhid iránskej výroby, a to na región Odesy, ako aj na Chmeľnyckú oblasť na západe Ukrajiny. Pätnásť bezpilotných zdrojov zostrelili systémy protivzdušnej obrany a mobilné palebné skupiny ukrajinských obranných síl, uviedlo letectvo.

Ruské operácie v oblasti dunajskej delty vyvolali aj obavy NATO, keďže predpokladané časti zostrelených útočiacich dronov sa opakovane našli aj na území susedného Rumunska, ktoré je členskou krajinou Aliancie. Bukurešť v reakcii na ruské útoky sprísnila bezpečnostné opatrenia v pohraničných oblastiach a posily do Rumunska vyslali aj spojenci z NATO.