Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Rezort obrany dementuje informácie o redislokácii lodí z Krymu

Konvoj ruských jednotiek sa vydal zo Sevastopoľa na Simferopoľ Foto: TASR/AP Photo

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov vyzval na stiahnutie ruských jednotiek, Ukrajinci sa nevzdávajú.

Kyjev 2. marca (TASR) - Ukrajinské ministerstvo obrany dnes dementovalo medializované informácie o redislokácii vojnových lodí z prístavov na Kryme na iné základne v oblasti Čierneho mora a označilo ich za dezinformácie zahraničných tajných služieb, ktorých cieľom je destabilizácia situácie na území Autonómnej republiky Krym. Informovali o tom agentúry Reuters a UNIAN.

Celá flotila pozostávajúca z desiatich vojnových lodí kotví v prístave Sevastopoľ, ich posádky nezložili zbrane a sú naďalej lojálne vláde v Kyjeve, informovala s odvolaním sa na rezort obrany agentúra UNIAN. Žiadna z lodí vojenského námorníctva ozbrojených síl Ukrajina, ktoré majú základňu v Sevastopoli, neopustila Sevastopoľský záliv, uvádza sa v oficiálnom vyhlásení ministerstva.

Ministerstvo obrany dnes dementovalo aj informácie o prechode väčšiny ukrajinských vojakov dislokovaných na Kryme na stranu tamojšej autonómnej prorusky orientovanej vlády. Na pravde sa podľa rezortu nezakladajú ani informácie o tom, že ukrajinskí vojaci na Kryme vo veľkom počte žiadali o uvoľnenie z ozbrojených síl.

Ministerstvo obrany priznalo, že základne ukrajinskej armády na Kryme sú obkľúčené ruskými ozbrojencami, ale ukrajinskí vojaci podľa neho zostávajú pokojní a verní prísahe a rokovaniami sa snažia zabrániť krviprelievaniu.

Žiadosti ruských ozbrojencov, aby zložili zbrane, ukrajinskí vojaci odmietajú, uvádza sa vo vyhlásení ministerstva obrany. Areály vojenských objektov ozbrojených síl Ukrajiny sú pod kontrolou ukrajinských vojakov, ubezpečil rezort obrany.

Agentúra UNIAN medzičasom informovala, že väčší počet neznámych ozbrojených osôb dnes zaútočil na štáby azovsko-čiernomorskej regionálnej správy a simferopoľského oddielu pohraničnej stráže, pričom v nich zničili spojovaciu techniku. Posádka však zabránila tomu, aby sa útočníci zmocnili zbraní. Neznámi ľudia v maskovacích uniformách bez insígnií dnes prerušili aj dodávku elektrickej energie do štábu velenia vojenského námorníctva v Sevastopoli.

Konvoj ruských jednotiek sa vydal zo Sevastopoľa na Simferopoľ

Na snímke ukrajinskí vojaci (uprostred) a vpravo vojaci bez označenia stoja pri bráne ukrajinskej vojenskej základne v obci Privoľnoje blízko Stavropoľu na Kryme v nedeľu 2. marca 2014.
Foto: TASR/AP Photo
Kolóna ruských vojenských vozidiel s vojakmi smerovala ku krymskej metropole Simferopoľ, informovali dnes spravodajcovia tlačovej agentúry AP.

Spresnili, že na ceste vedúcej z prístavu Sevastopoľ, kde sídli ruská Čiernomorská flotila, do Simferopoľa dnes zaregistrovali 12 vojenských nákladných áut prevážajúcich vojakov. V kolóne bolo aj bojové vozidlo Tiger s guľometom a dve sanitky.

AP konštatuje, že ruskí vojaci sa v sobotu zmocnili strategicky dôležitého Krymského polostrova bez jediného výstrelu. Nová vláda v Kyjeve podľa AP nebola schopná na túto situáciu reagovať.

Ruský prezident Vladimir Putin vzápätí odmietol výzvy zo Západu, aby svoje ozbrojené sily z Krymu stiahol. Trvá na tom, že Rusko má právo chrániť svoje záujmy a rusky hovoriace obyvateľstvo na Kryme i v iných častiach Ukrajiny.

Server Interfax.ru dnes informoval, že ukrajinskí vojaci dislokovaní na Kryme "masovo prechádzajú" na stranu nového krymského proruského vedenia, ktoré nová vláda v Kyjeve neuznala. Ukrajinskí vojaci opustili mnohé vojenské základne na Kryme, pričom tam zanechali zbrane a muníciu. Objekty sú teraz pod kontrolou krymskej domobrany, uviedol Interfax.

Spravodajca Interfaxu informoval, že ukrajinskí vojaci na Kryme "masovo" podpisujú žiadosti o prepustenie z ozbrojených síl, rovnako badať aj "hromadný" prechod vojakov na stranu novej krymskej vlády.

Predstaviteľ dočasného ukrajinského prezidenta na Kryme Serhij Kunicyn pritom dnes ráno podľa agentúry UNIAN ubezpečil, že ukrajinskí vojaci a štátni úradníci zostávajú verní ústave Ukrajinskej republiky.

"Oni slúžia národu Ukrajiny, nie (dočasnému ukrajinskému prezidentovi Oleksandrovi) Turčynovovi, či Kunicynovi," spresnil Kunicyn, ktorý uviedol, že nemá informácie o tom, že by niektorý zo štátnych úradníkov vypovedal prísahu.

Predseda proruskej krymskej vlády Sergej Aksenov v sobotu deklaroval, že má pod kontrolou všetky vojenské sily, políciu a ďalšie bezpečnostné služby v regióne.

Turčynov vyzval na stiahnutie ruských jednotiek

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov vyzval dnes svetových lídrov, aby podnikli reálne kroky na pomoc jeho krajine, ktorá sa podľa jeho slov ocitla na pokraji katastrofy. Kroky ruského prezidenta Vladimira Putina podľa Turčynova smerujú k vypovedaniu vojny.

"Akýkoľvek pokus o útok na vojenské zariadenia je v skutočnosti priamou vojenskou agresiou proti našej krajine," deklaroval Turčynov. Dodal, že zodpovednosť za ňu bude niesť ruské vojenské a politické vedenie. Zopakoval, že Rusko nemá žiadny dôvod na "akt agresie" voči Ukrajine. "Všetky vyhlásenia o ohrození ruských občanov alebo po rusky hovoriacich Ukrajincov sú vymyslené," zdôraznil Turčynov.

Turčynov dnes na brífingu v Kyjeve uviedol, že situácia na Krymskom polostrove je stále napätá. Informoval, že v noci nadnes velenie ruských ozbrojených síl, konkrétne Severokaukazského vojenského okruhu, dalo ukrajinským vojakom ultimátum, aby dnes do 05.00 h miestneho času zložili zbrane a vzdali sa. Po vypršaní ultimáta k útoku nedošlo, dodal Turčynov s tým, že situácia je stále veľmi napätá.

V súvislosti s ultimátom sa Turčynov v noci nadnes neúspešne pokúšal spojiť s Putinom i ruským premiérom Dmitrijom Medvedevom. Napokon kontaktoval aspoň predsedu dolnej komory parlamentu Sergeja Naryškina, ktorého upozornil na neprípustnosť podobných krokov.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes po zasadnutí ukrajinského parlamentu, ktoré sa konalo za zavretými dverami, apeloval na Putina, aby stiahol ruské jednotky redislokované na Krymskom polostrove. Jaceňuk, podobne ako Turčynov, uviedol, že "sme na pokraji katastrofy".

Ukrajinský premiér vyhlásil, že príslušníci Čiernomorskej flotily Ruskej federácie a jej vojenský kontingent, ktorý sa nachádza na Krymskom polostrove, sa v súčasnosti dopúšťajú provokácií s cieľom zmeniť súčasný konflikt na ozbrojený. K provokáciám podľa neho dochádza "systematicky, prakticky každú polhodinu".

"Domnievame sa, že tento konflikt musí byť okamžite vyriešený všetkými dostupnými nástrojmi a metódami, v prvom rade však pokojnou cestou," zdôraznil Jaceňuk podľa agentúry UNIAN.

Ukrajinské ministerstvo obrany dnes vydalo oficiálne vyhlásenie, v ktorom odmietlo informácie niektorých médií, že ukrajinskí vojaci na Ukrajine masovo opustili svoje jednotky a požiadali o uvoľnenie z ozbrojených síl.

Ministerstvo obrany priznalo, že základne ukrajinskej armády na Kryme sú obkľúčené ruskými ozbrojencami, ale ukrajinskí vojaci podľa neho zostávajú pokojní a verní prísahe a rokovaniami sa snažia zabrániť krviprelievaniu. Žiadosti ruských ozbrojencov, aby zložili zbrane, ukrajinskí vojaci odmietajú, uvádza sa vo vyhlásení ministerstva obrany. Areály vojenských objektov ozbrojených síl Ukrajiny sú pod kontrolou ukrajinských vojakov, ubezpečil rezort obrany.


Ukrajinský parlament žiada Putina, aby nedopustil vyslanie ruských jednotiek

Ukrajinský parlament dnes na zasadnutí v Kyjeve vyzval na vyslanie medzinárodných pozorovateľov a na poskytnutie pomoci nevyhnutnej na zabezpečenie svojich jadrových objektov.

Ukrajinskí poslanci, ktorí sa zúčastnili na dnešnom zasadnutí, vyzvali signatárov Budapeštianskeho memoranda splniť si svoje záväzky o poskytnutí ochrany Ukrajine. Súčasne žiadali vyslať na Ukrajinu medzinárodných pozorovateľov, aby sa oboznámili s reálnou situáciou.

Parlament súčasne prijal uznesenie, v ktorom vyzýva ruského prezidenta Vladimira Putina, aby nedopustil vyslanie ruských jednotiek na Ukrajinu a nariadil návrat tých, ktoré opustili svoje základne na ukrajinskom území, do miest ich trvalej dislokácie.

Okrem toho parlament navrhol vytvoriť komisiu, ktorej členovia by rokovali s Ruskom o spôsoboch urovnania súčasnej výbušnej situácie na Kryme. Ukrajinský parlament sa na ďalšom rokovaní zíde v utorok, informovali ukrajinské tlačové agentúry.


Ozbrojené sily v pohotovosti, organizujú sa cvičenia pre záložníkov

Ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) uviedla ozbrojené sily krajiny do stavu najvyššej bojovej pohotovosti, informoval dnes na brífingu v Kyjeve tajomník SNBO Andrij Parubij. Súčasne dodal, že SNBO prijala aj ďalšie rozhodnutie, ktoré však zostáva tajné.

Na základe rozhodnutia SNBO musí ministerstvo obrany zorganizovať a vykonať vojenské cvičenia záložníkov. Parubij dnes apeloval na ukrajinských občanov, aby sa na cvičeniach zúčastnili.

SNBO nariadila vláde, aby vyčlenila finančné a materiálno-technické prostriedky na zabezpečenie všetkých práv a záujmov občanov Ukrajiny, jej suverenity, územnej celistvosti a neporušiteľnosti hraníc.

SNBO požiadala ministerstvo zahraničných vecí, aby kontaktovalo partnerské rezorty krajín-signatárov zmluvy o zárukách bezpečnosti Ukrajiny a vyzvalo ich plniť si záväzky, ktoré voči Ukrajine majú po tom, ako v roku 1994 podpísala Zmluvu o nešírení jadrových zbraní.

Parubij dodal, že na základe výnosu SNBO vznikne operatívny štáb, ktorý bude podrobne monitorovať situáciu v autonómnej Krymskej republike a v meste Sevastopoľ, kde sídli ruská Čiernomorská flotila.


Ukrajinskí vojaci, 2. marca 2014 Sevastopoľ
Foto: TASR/AP Photo


Ruské jednotky obsadili ďalšie letisko na Kryme

Ruské jednotky obsadili bývalé letisko v meste Džankoj na východnom pobreží Krymského polostrova, informovali dnes ukrajinské i ruské médiá.

Podľa agentúry Interfax bolo zaznamenaných aj viacero prípadov, keď neznámi "vyjednávači" prehovárali ukrajinských vojakov, aby zložili zbrane a prešli na stranu "legitímnej vlády" Krymskej republiky.

Po areáli letiska v Džankoji sa stále presúvajú nákladné autá typu KAMaz s ruskými evidenčnými značkami, spresnilo ukrajinské Centrum novinárskeho prieskumu. Podľa slov jeho spravodajcu po obvode letiska stoja vojaci s guľometmi a automatickými zbraňami.

Agentúra UNIAN informovala, že po trase Charkov-Simferopoľ na Krym stále prichádzajú ďalšie vozidlá s ruskými ŠPZ, ktoré sa zastavujú v Džankoji. UNIAN pripomína, že na územie Krymu od soboty večera vchádzajú autobusy s Rusmi vo vojenských uniformách bez rozlišovacích znakov. Podľa miestnych obyvateľov sa označujú za kozákov.

Agentúra Interfax-Ukrajina s odvolaním sa na zdroje na ukrajinskom ministerstve obrany informovala, že ruskí vojaci pod hrozbou použitia zbraní v sobotu večer odviezli z kasární ukrajinskej armády v meste Sudak na Kryme automatické zbrane, pištole a muníciu.

V Sevastopole zasa v sobotu obsadili výcvikové centrum ukrajinského námorníctva.

Predstaviteľ dočasného ukrajinského prezidenta na Kryme Serhij Kunicyn dnes podľa UNIAN ubezpečil, že ukrajinskí vojaci a štátni úradníci zostávajú verní ústave Ukrajinskej republiky.

"Oni slúžia národu Ukrajiny, nie Turčynovovi, či Kunicynovi," spresnil Kunicyn, ktorý uviedol, že nemá informácie o tom, že by niektorý zo štátnych úradníkov vypovedal prísahu.

Napriek tomu, že Turčynov neuznal novú krymskú vládu, Kunicyn jej členom odporúča, aby pokračovali v práci, pretože "v danej situácii je nutný dialóg".

Kunicyn upozornil, že v súvislosti s vývojom situácie treba brať do úvahy aj fakt, že na území autonómnej Krymskej republiky žije 25 percent etnických Ukrajincov a 15 percent etnických Tatárov, ktorí "kategoricky nesúhlasia s vyslaním ruských jednotiek na Krym".

V súvislosti s vývojom na Krymskom polostrove uviedol v sobotu dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov ukrajinské ozbrojené sily do stavu najvyššej bojovej pohotovosti. Radikálne hnutie Pravý sektor vyzvalo svojich príslušníkov na mobilizáciu. Ako dnes na svojej stráne na sieti Facebook uviedol poslanec ukrajinského parlamentu Andrij Parubij, vojenské správy vo viacerých mestách, napríklad v Kyjeve či meste Kryvyj Rih, kontaktujú mužov v zálohe, aby sa dostavili na preškolenie. Armádni predstavitelia pritom nepoužívajú termín "mobilizácia".

Uvedenie ukrajinskej armády do najvyššej bojovej pohotovosti je reakciou na sobotňajšie rozhodnutie ruskej Rady federácie, hornej komory parlamentu, ktorá súhlasila s vyslaním ruských jednotiek na Krym.

Ruskí vojaci na Kryme navrhujú Ukrajincom ochranu pred extrémistami

Arsen Avakov, ktorý v ukrajinskej vláde zastáva post ministra vnútra, dnes informoval, že skupiny vojakov Ruskej federácie deklarujú, že prišli na Krym, aby základne vojsk ukrajinského ministerstva vnútra chránili pred extrémistami.

Avakov na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook uviedol, že do blízkosti základní vojsk ministerstva vnútra na celom území Krymského polostrova v sobotu prenikli "ruskí emisári a armádni dôstojníci" a navrhujú posádkam prijať ruské občianstvo a získať tak ruský pas. Zameriavajú sa pritom na dôstojníkov stredného a vyššieho stupňa.

Minister vysvetlil, že ruskí vojaci na ukrajinských základniach "požiadali o nocľah a prístup k hygienickým zariadeniam", pretože boli údajne na Krym "vyslaní náhle" a "nemajú normálne podmienky".

Avakov dodal, že ukrajinskí veliaci dôstojníci ruskú stranu ubezpečili, že nepotrebujú ochranu pred extrémistami a súčasne ich varovali, že na akýkoľvek pokus o nepovolený prienik na územie vojenských základní budú reagovať použitím zbraní.

Minister vnútra súčasne zopakoval, že všetky ozbrojené zložky na Kryme sú už druhý deň v stave bojovej pohotovosti. Dodal, že ukrajinskí vojaci sú odhodlaní nedopustiť vojenský konflikt. Dodal však, že v prípade útoku zodpovednosť za použitie zbraní ponesie útočiaca strana.

Avakov súčasne poprel informácie ruských médií, že ukrajinské jednotky na Kryme sa vyhrážajú ruským občanom alebo rusky hovoriacemu obyvateľstvu.

Podľa agentúry AP kolóna ruských vojenských vozidiel s vojakmi sa dnes vydala ku krymskej metropole Simferopoľ. Spravodajcovia tlačovej agentúry AP spresnili, že na ceste vedúcej z prístavu Sevastopoľ, kde sídli ruská Čiernomorská flotila, do Simferopoľa dnes ráno zaregistrovali 12 vojenských nákladných áut prevážajúcich vojakov. V kolóne bolo aj bojové vozidlo Tiger s guľometom a dve sanitky.

Ruská vojnová loď Georgij Pobedonosec pristáva v prístave v meste Sevastopoľ, kde sídli ruská Čiernomorská flotila na polostrove Krym v nedeľu 2. marca 2014.
Foto: TASR/AP Photo


Ukrajinskí exprezidenti vyzvali na vypovedanie zmlúv o pobyte ruskej flotily

Traja bývalí prezidenti Ukrajiny vyzvali v noci nadnes na vypovedanie Charkovských dohôd z roku 2010, ktorými sa predĺži pobyt ruskej Čiernomorskej flotily na Kryme.

O výzve Viktora Kravčuka, Leonida Kučmu a Viktora Juščenka informovala dnes ukrajinská agentúra UNIAN, ktorá sa odvolala na informáciu denníka Ukrajinskaja pravda. Kučmova tlačová služba však dnes medzičasom informovala, že druhý ukrajinský prezident so žiadnym vyhlásením v tomto duchu nevystúpil.

Vyhlásenie upozorňuje, že ukrajinský národ je prvýkrát vo svojich novodobých dejinách vystavený kríze, ktorá ohrozuje jednotu, suverenitu a štátnosť a môže prerásť do zničenia Ukrajiny; Ukrajina, ktorá sa začína spamätávať z hlbokej politickej krízy, sa ocitla na prahu eskalácie konfliktu vykazujúceho všetky znaky vojenskej agresie.

Prezidenti obvinili Rusko, že zneužilo vnútropolitické problémy na Ukrajine a v súlade so svojimi záujmami sa začalo zahrávať s tzv. krymskou kartou, pričom zabudlo na svoje záväzky voči Ukrajine.

Exprezidenti požiadali ruského lídra Vladimira Putina, aby vnútropolitickú situáciu na Ukrajine vyhodnotil bez predsudkov, ich štátu reálne priznal právo na sebaurčenie a nemeniteľnosť hraníc a prejavil úctu štátnej suverenite Ukrajiny.

Na Radu federácie a Štátnu dumu, ktoré sú hornou a dolnou komorou ruského Federálneho zhromaždenia, sa obrátili s výzvou "urobiť krok späť, vzdať sa rozhodnutia o vojenskej intervencii, ktoré môže znepriateliť Rusov a Ukrajincov".

Súčasné ukrajinské vedenie prezidenti podľa dokumentu vyzvali, aby pri prijímaní rozhodnutí brali do úvahy historické osobitosti Ukrajiny, veľmi pozorne načúvali názorom z regiónov a nerozhodovali v chvate o záležitostiach, ktoré by mohli vyvolať vyostrenie nálad v spoločnosti.

Na Radu bezpečnosti Ukrajiny a generálnu prokuratúru trojica prezidentov apelovala, aby okamžite reagovali na akýkoľvek pokus o rozkol na Ukrajine a prejavili aj rozhodnosť a zdržanlivosť.

"Adekvátna reakcia bezpečnostných štruktúr a vedenia krajiny ešte môže zabrániť tomu, aby sa na mape Európy objavil ďalšie ohnisko napätia," uviedli exprezidenti.

Domnievajú sa tiež, že ukrajinský parlament by sa čo najskôr mal zísť na mimoriadnom zasadnutí a zrušiť Charkovské dohody, podpísané v roku 2010 vtedajšími prezidentmi Ruska a Ukrajiny, Dmitrijom Medvedevom a Viktorom Janukovyčom. Na základe zmluvy sa počínajúc rokom 2017 o 25 rokov predlžuje pobyt Čiernomorskej flotily na Kryme s možnosťou ďalšieho predĺženia o päť-šesť rokov v prípade, že niektorá zo strán o to prejaví záujem.

Ukrajinský parlament by mal podľa prezidentov vyhlásiť aj mobilizáciu a apelovať na urýchlené podpísanie asociačnej zmluvy medzi Ukrajinou a EÚ.

Vyzvali tiež svetové spoločenstvo, najmä štáty, ktorú sú garantmi bezpečnosti Ukrajiny, aby plnili svoje záväzky a aktívne sa zapojili do snáh o urovnanie najnovšej krízy na Ukrajine.