Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Ruské letectvo zničilo niekoľko cieľov Islamského štátu v Sýrii

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Hovorca Bieleho domu na tlačovej konferencii v reakcii vyhlásil, že americké ministerstvo obrany ruský vojenský zásah v Sýrii preveruje a usiluje sa zistiť, na aké ciele ruské letectvo útočí.

Moskva 30. septembra (TASR) - Lietadlá ruských vzdušných síl uskutočnili dnes v Sýrii približne 20 náletov, pri ktorých zasiahli osem cieľov extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrany.

Podľa neho zničili ruské lietadlá v hornatej oblasti Sýrie veliteľské stanovište a bližšie nešpecifikovaný počet operačných stredísk IS. Pri útokoch údajne nebola zasiahnutá civilná infraštruktúra ani priľahlé oblasti.

Pozrite si video z náletov na ciele IS v Sýrii zverejnené ruským ministerstvom obrany:


Hovorca Bieleho domu Josh Earnest na pravidelnej tlačovej konferencii v reakcii vyhlásil, že americké ministerstvo obrany ruský vojenský zásah v Sýrii preveruje a usiluje sa zistiť, na aké ciele ruské letectvo útočí.

"Ministerstvo obrany, samozrejme, prebiehajúci ruský vojenský zásah v Sýrii preveruje," uviedol Earnest.

Podľa neho je zatiaľ je predčasné hovoriť o tom, či je cieľom ruských leteckých útokov podpora režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, alebo boj proti Islamskému štátu.

Rusko: Letecké útoky v Sýrii sa na Irak nerozšíria

Moskva 30. septembra (TASR) - Útoky ruského vojenského letectva na ciele Islamského štátu (IS) v Sýrii sa nerozšíria na Irak a Rusko nebude využívať iracký vzdušný priestor na podnikanie náletov na území Sýrie, uviedol dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Peskov podľa agentúry Reuters tiež povedal, že iracká vláda Moskvu o letecké útoky na pozície islamských militantov na území Iraku nepožiadala.

Iracký premiér Hajdar Abádí v súvislosti s ruskými náletmi v Sýrii uviedol, že spolupráca Iraku s Ruskom, Sýriou a Iránom sa obmedzuje na výmenu spravodajských informácií a nemá vojenský charakter.

"Irak sa na vojenskej spolupráci s uvedenými krajinami nedohodol a vyhlásenia tvrdiace opak sa nezakladajú na pravde," napísal Abádí podľa agentúry AP na svojom oficiálnom facebookovom profile.