Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Ruské lietadlá podnikli ďalších 18 misií,chcú zničiť infraštruktúru IS

Bombový výbuch v Sýrii 1.októbra 2015. Foto: TASR/AP

Ruské bojové letectvo podniká nálety na pozície extrémistickej organizácie Islamský štát od stredy.

Moskva/Damask 2. októbra (TASR) - Ministerstvo obrany v Moskve dnes informovalo, že ruské lietadlá podnikli za posledných 24 hodín v Sýrii 18 misií, pričom zasiahli 12 cieľov Islamského štátu (IS). Tieto údaje potvrdili neskôr aj sýrske vojenské zdroje.

Ministerstvo obrany spresnilo, že cieľom ruského letectva v Sýrii je v prvom rade zničenie infraštruktúry IS - všetky pozemné operácie vykonáva sýrska armáda.

Agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na ruské ministerstvo spresnila, že do náletov boli nasadené bojové lietadlá typu Suchoj-34, Suchoj-24M a Suchoj-25.

Lietadlá Su-34 zasiahli v provincii Rakka veliteľský post a výcvikový tábor. Pri týchto náletoch prišlo o život 12 príslušníkov jednotiek IS. V provincii Aleppo ruské lietadlá zaútočili na veliteľské centrum a komunikačné zariadenie, v provincii Idlib mali ako terč útoku výcvikový tábor a v provincii Hamá veliteľské stanovište. Ministerstvo dodalo, že pri náletoch bola zničená infraštruktúra využívaná na "výcvik teroristov" a veliteľské centrá boli znefunkčnené.

Konašenkov: Informácie o nezasiahnutých cieľoch v Sýrii sú senzáciou

Hovorca ministerstva obrany Igor Konašenkov okrem toho oznámil, že lietadlá Su-34 môžu útočiť na terče IS na celom území Sýrie, pričom bude zaručená "absolútna presnosť pri zásahu".

Generál Konašenkov podľa RIA Novosti uviedol, že "ruské Su-34 podnikali cielené útoky z výšky 5000 metrov". Spresnil, že "navigačné a zameriavacie prístroje na palube týchto lietadiel umožňujú zasiahnuť akýkoľvek pozemný objekt s absolútnou presnosťou".

Bombový výbuch v Sýrii 1. októbra 2015
Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo obrany dnes rozhodne odmietlo správy, že ruské lietadlá počas svojich misií v Sýrii nezasiahli stanovené ciele.

Hovorca rezortu Igor Konašenkov dnes v Moskve vyhlásil, že tieto medializované správy nemajú žiadnu informačnú hodnotu a "zrodili sa napochytro" ešte pred samotným začiatkom ruskej operácie v Sýrii.

"Tieto pseudosenzácie sú totálny nezmysel bez vecného základu," konštatoval ruský generál a spresnil, že ide o provokácie. V podobnom duchu sa vo štvrtok vyjadril aj ruský prezident Vladimir Putin.

Konašenkov spresnil, že ministerstvo obrany zverejňuje informácie o misiách ruských lietadiel v Sýrii dvakrát denne. Dodal, že ide o úplné informácie, doplnené mapami, foto- a videomateriálmi. Uviedol, že takýmto štýlom bude jeho rezort pracovať aj naďalej.

Ruské bojové letectvo podniká nálety na pozície extrémistickej organizácie Islamský štát od stredy. Terče útokov sa určujú na základe údajov rozviedky oboch štátov.

Agentúra Reuters konštatuje, že rozhodnutie Ruska zasiahnuť do vývoja v Sýrii vyslaním svojich lietadiel, ktoré bojujú na strane armády prezidenta Bašára Asada, ako aj narastajúci vojenský vplyv Iránu by mohli byť zlomom v konflikte.

Do Sýrie sa vo štvrtok presunuli stovky iránskych vojakov, aby sa pridali k sýrskej armáde pri pozemnej ofenzíve. Libanonské zdroje vo štvrtok pripustili, že občianska vojna v Sýrii tak získava regionálny i globálny rozmer.

Rusko je terčom kritiky západných spojencov a im naklonenej sýrskej opozície, ktorí tvrdia, že ruské lietadlá v Sýrii neútočia na pozície IS, ale na umiernenú opozíciu. V súvislosti s tým dnes Turecko zverejnilo spoločné vyhlásenie predstaviteľov Francúzska, Nemecka, Kataru, Saudskej Arábie, Británie a USA s výzvou, aby Rusko prestalo s náletmi na sýrsku opozíciu a sústredilo svoje úsilie na boj proti Islamskému štátu (IS).

Na fotografii vytvorenej zo záberov získaných z oficiálnej webovej stránky ruského ministerstva obrany bombový výbuch v Sýrii 1. októbra 2015.
Foto: TASR/AP

Ruské nálety si vyžiadali životy najmenej siedmich civilistov

Najmenej sedem civilistov prišlo o život pri náletoch, ktoré ruské bojové lietadlá podnikli v noci nadnes na severozápade Sýrie. Informovalo o tom dnes Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) s tým, že medzi obeťami sú žena i dieťa.

Terčom útoku v tejto oblasti bolo mesto Džabal az-Záwija v provincii Idlib, ktorej veľkú časť kontrolujú jednotky Frontu an-Nusra, sýrskej odnože siete al-Káida, ako aj ďalšie povstalecké islamistické zoskupenia.

SOHR dnes okrem toho informovalo o viacerých náletoch, ktorých terčom bolo mesto Karjatajn ležiace juhovýchodne od mesta Homs v centrálnej časti krajiny. Podľa očitých svedkov útočiace lietadlá mohli byť ruské.

Mesta Karjatajn, obývaného prevažne kresťanmi, sa islamisti zmocnili v auguste, keď odtiaľ vytlačili jednotky armády prezidenta Bašára Asada.

Miestny koordinačný výbor, ktorý je ďalšou organizáciou monitorujúcou vývoj v Sýrii, na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook napísal, že po ruskom nálete bolo v meste počuť silné explózie. V rovnakom čase ako nálety sa uskutočnil aj delostrelecký útok vládnych síl.

Rusko, ktoré je hlavným Asadovým spojencom v Sýrii, spustilo svoje nálety túto stredu a trvá na tom, že ich cieľom sú pozície Islamského štátu (IS). Sýrska opozícia a jej západní spojenci však tvrdia, že terčom útokov boli povstalci bojujúci na strane umiernenej opozície a vystupujúci proti Asadovi i islamistickým radikálom.

Tieto - Moskvou odmietané - správy majú podporu viacerých analytikov, ktorí tvrdia, že ruské nálety sa zameriavajú na hlavný prúd sýrskych rebelov - islamistov i neislamistov -, ktorí počas tohto roka vážne ohrozili Asadov režim, keď sa zmocnili území kontrolovaných jeho armádou.

Podľa analytika londýnskeho Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie Emila Hokayema sa "Rusko snaží zabezpečiť predovšetkým Asadovo prežitie a tí, ktorí ho ohrozujú najviac, sú povstalci nepatriaci k IS". Asadova armáda utrpela v lete na bojiskách v Sýrii veľké straty a na viacerých miestach musela pod tlakom povstalcov ustúpiť.