Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Ruské lietadlá podnikli nad Sýriou 25 letov a zasiahli deväť cieľov IS

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zničené boli aj tri delostrelecké zbrane a sklady munície a vojenskej techniky v provincii Idlib. Podľa Moskvy povstalci prišli o približne 30 kusov obrnenej techniky a áut vrátane tankov T-55.

Moskva 5. októbra (TASR) - Ruské lietadlá podnikli za posledných 24 hodín nad sýrskym územím 25 misií, pričom zasiahli deväť cieľov extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

Ako dnes v Moskve informoval hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, ruské lietadlá zasiahli veliteľské stanovište jednej z formácií IS v provincii Lázikíja. Objekt bol presným zásahom úplne zničený.

Zničené boli aj tri delostrelecké zbrane a sklady munície a vojenskej techniky v provincii Idlib. Podľa Moskvy povstalci prišli o približne 30 kusov obrnenej techniky a áut vrátane tankov T-55.

Na misiách sa zúčastnili lietadlá typu Su-34, Su-24M a Su-25, ktorým sa podarilo zničiť aj ďalšie tri objekty IS v provincii Homs.

Konašenkov spresnil, že všetky vzdušné údery sú zamerané na zlikvidovanie alebo narušenie systému materiálno-technického zabezpečenia IS, ako aj na dezorganizáciu velenia islamistov.

Nálety na pozície povstalcov bojujúcich proti vláde súčasného sýrskeho prezidenta Bašára Asada spustilo Rusko minulú stredu. Moskva je Asadovým spojencom.

Podľa ruského ministerstva obrany ruské lietadlá už výrazne narušili systém velenia a materiálno-technického zabezpečenia povstalcov a poškodili aj infraštruktúru určenú na výcvik samovražedných atentátnikov.

Ciele ruských vzdušných úderov sa vyberajú na základe konzultácií ruského a sýrskeho velenia.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes uviedol, že cieľom operácií ruských lietadiel v Sýrii je podpora útočných akcií ozbrojených síl Sýrie v ich boji "s teroristickými a radikálnymi organizáciami a silami, ktoré sa nachádzajú na území Sýrie". Peskov spresnil, že cieľom ruských lietadiel sú "teda teroristické a extrémistické zoskupenia".

Peskov dnes súčasne vylúčil zhoršenie vzťahov Ruska s Tureckom v dôsledku incidentu z uplynulého víkendu, keď ruská stíhačka počas letu pri spoločných hraniciach so Sýriou narušila turecký vzdušný priestor. Kremeľský hovorca vysvetlil, že vzťahy Turecka a Ruska sú komplexné a majú veľmi silný základ. Dodal tiež, že ruské úrady preverujú informáciu o narušení tureckého vzdušného priestoru lietadlom ruského vojenského letectva.

Ruské veľvyslanectvo v Turecku dnes medzičasom priznalo, že k spomínanému incidentu došlo, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na ruský Interfax. Hovorca ruskej ambasády dodal, že vysvetlenie vo veci poskytli v Moskve tureckému vojenskému atašé.