Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

PUTIN:Nálety budú pokračovať.Do potrestania vinníkov tragédie v Egypte

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ruská operácia v Sýrii sa začala 30. septembra.

Teherán/Moskva/Dubaj 23. novembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil, že ruské letecké útoky v Sýrii budú pokračovať tak dlho, ako to bude potrebné na potrestanie osôb, zodpovedných za bombový útok na ruské lietadlo nad Egyptom, pri ktorom v októbri zahynulo 224 ľudí na palube. Informovala o tom agentúra Reuters.

Sýrsky konflikt dominoval rozhovorom Putina s iránskymi predstaviteľmi v Teheráne, kam dnes šéf Kremľa pricestoval na návštevu pri príležitosti summitu Fóra krajín vyvážajúcich zemný plyn (GECF).

Putin a iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí sa podľa agentúry Interfax zhodli, že svetové veľmoci by nemali vnucovať Sýrii svoju politickú vôľu.

Chameneí Putinovi prisľúbil plnú podporu pri bojových operáciách v Sýrii proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) s tým, že Rusko si svojou politikou voči Sýrii získalo "značný kredit" v regióne. "Irán stojí za konštruktívnou politikou Ruska v Sýrii," citovala ajatolláha agentúra DPA. Ak podľa neho teraz nebudú teroristi v Sýrii zastavení, potom sa čoskoro stanú celosvetovým nebezpečenstvom pre všetkých.

Putin vyzdvihol Irán ako "dobrého a spoľahlivého partnera" v regióne. Moskva podľa neho potrebuje spoluprácu s Teheránom pre politické riešenie v Sýrii a účinný boj proti IS. Ako známku novej solidárnosti oboch krajín venoval Putin ajatolláhovi rukou písaný a podľa expertov veľmi hodnotný Korán.

Chameneí tiež vyhlásil, že politika USA v regióne je hrozbou pre obe krajiny. "Američania majú dlhodobý plán a snažia sa ovládnuť Sýriu a potom celý región... Je to hrozba pre všetky krajiny, najmä pre Rusko a Irán," citovala ho agentúra AP. "Spojené štáty sa teraz snažia dosiahnuť svoje neúspešné vojenské ciele v Sýrii politickými prostriedkami," dodal ajatolláh.

Pred večerným odletom mal Putin na programe ešte rokovania o sýrskej kríze s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním.

Cez víkend v Sýrii zasiahli 472 cieľov Islamského štátu

Ruské lietadlá podnikli počas uplynulého víkendu 141 misií nad Sýriou, kde zasiahli 472 pozícii teroristov, informovalo dnes ruské ministerstvo obrany.

Ako spresnila agentúra RIA Novosti, ruské lietadlá zasiahli ciele v provinciách Aleppo, Damask, Idlib, Lázikíja, Hamá, Rakka, Homs a Dajr az-Zaur.

Podľa ministerstva sa ruské letectvo v Sýrii počas víkendu aktívne venovalo aj rozviedke, pričom vytypovávalo ciele náletov.

Ministerstvo spresnilo, že všetky lietadlá sa po splnení úloh svojej misie bezpečne vrátili na základňu.

Ruská operácia v Sýrii sa začala 30. septembra. Predchádzala jej žiadosť sýrskeho prezidenta Bašára Asada, aby Rusko začalo s náletmi na pozície extrémistickej organizácie Islamský štát. Rusko do vzdušných úderov v Sýrii nasadzuje bojové lietadlá Su-25 a frontové bombardéry Su-24M a SU-34, ktorým krytie zo vzduchu poskytujú lietadlá Su-30SM. Od polovice novembra sa k nim pridali aj strategické bombardéry Tu-160, Tu-95MS a Tu-22M3.

Rusko bolo doteraz terčom kritiky Západu a sýrskej opozície za to, že jeho lietadlá v Sýrii útočia aj na pozície povstalcov bojujúcich na strane umiernenej a Západom financovanej opozície. Moskva tieto obvinenia odmieta a opakovane vyzýva vypracovať zoznam povstaleckých skupín v Sýrii, ktoré treba považovať za teroristické. Vláda prezidenta Asada označuje za teroristov všetky protivládne povstalecké zoskupenia.

Krátko po atentátoch v Paríži z 13. novembra francúzski politici vo svojich prejavoch a reakciách upozorňovali na nutnosť spojiť sily v boji proti IS a vytvoriť jednotnú koalíciu.

Pre ruskú operáciu v Sýrii pozastavil Irak civilné lety na sever krajiny

Úrad civilného letectva v Iraku pozastavil od dnes na dva dni lety do kurdského autonómneho regiónu na severe krajiny v dôsledku aktuálne vykonávanej ruskej vzdušnej operácie v severnej Sýrii, informovala dnes agentúra AP.

Pozastavenie letov na severe Iraku úrad oznámil prostredníctvom vyhlásenia v nedeľu večer. Obmedzenie letovej premávky sa vzťahuje na mestá Arbíl a Sulajmáníja a jeho cieľom je "ochrániť civilistov". Navádzané strely a bombardéry totiž prelietavajú ponad územie severného Iraku smerom z Kaspického mora do Sýrie. Ďalšie letiská budú v prevádzke bez obmedzení.