Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Ruské lietadlá opäť narušili turecký vzdušný priestor

Ilustračné foto. Na snímke dve podzvukové bojové lietadlá Suchoj Su-25. Foto: TASR/AP

Podľa Ankary ide o druhý takýto incident za posledné tri dni.

Istanbul 6. októbra (TASR) - Turecko v pondelok večer informovalo o ďalšom narušení svojho vzdušného priestoru ruským bojovým lietadlom. Podľa Ankary ide o druhý takýto incident za posledné tri dni. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa tureckého rezortu diplomacie.

K prvému prípadu narušenia tureckého vzdušného priestoru došlo minulú sobotu. Moskva následne ubezpečila Ankaru, že išlo len o nedopatrenie zapríčinené zlým počasím, ktoré sa už nebude opakovať.

Hneď na druhý deň však Turecko zaznamenalo ďalší takýto incident, na čo si opäť predvolalo ruského veľvyslanca. Hovorca ministerstva obrany v Moskve však vyhlásil, že Rusko s nedeľňajším narušením tureckého vzdušného priestoru nič spoločné, uviedol Reuters.

Veľvyslanci členských krajín Severoatlantickej aliancie v pondelok odsúdili Rusko za narušenie vzdušného priestoru Turecka, ktoré je súčasťou NATO. Prieniky tohto druhu sú podľa veľvyslancov extrémne nebezpečné a nezodpovedné.

Podľa vyjadrenia NATO turecký vzdušný priestor v oblasti južnej provincie Hatay narušili v sobotu a v nedeľu ruské bojové lietadlá typu Su-30 a Su-24, píše agentúra AP.

Rusko minulú stredu spustilo nálety na pozície povstalcov bojujúcich proti vláde súčasného sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorého je spojencom. Ankara označila ruské letecké operácie v Sýrii za závažnú a neprijateľnú chybu.

Rusko preveruje správy o druhom narušení vzdušného priestoru Turecka


Ruská vláda preveruje správy o údajnom druhom narušení vzdušného priestoru Turecka ruským bojovým lietadlom. S odvolaním sa na agentúru TASS, ktorá uviedla ako svoj zdroj ruské veľvyslanectvo v Ankare, o tom informovala agentúra Reuters.

Turecko v pondelok večer oznámilo, že ruské bojové lietadlo narušilo jeho vzdušný priestor aj v nedeľu, už druhýkrát za posledné tri dni. Ankara v pondelok na tento incident reagovala predvolaním ruského veľvyslanca, druhým od soboty 3. októbra.

K prvému prípadu narušenia tureckého vzdušného priestoru došlo minulú sobotu. Moskva následne ubezpečila Ankaru, že išlo len o nedopatrenie zapríčinené zlým počasím, ktoré sa už nebude opakovať.

Hneď na druhý deň však Turecko zaznamenalo ďalší takýto incident, na čo si opäť predvolalo ruského veľvyslanca. Hovorca ministerstva obrany v Moskve ale vyhlásil, že Rusko s nedeľňajším narušením tureckého vzdušného priestoru nič spoločné, píše Reuters.

Veľvyslanci členských krajín Severoatlantickej aliancie v pondelok odsúdili Rusko za narušenie vzdušného priestoru Turecka, ktoré je súčasťou NATO. Prieniky tohto druhu sú podľa veľvyslancov extrémne nebezpečné a nezodpovedné.

Podľa vyjadrenia NATO turecký vzdušný priestor v oblasti južnej provincie Hatay narušili v sobotu a v nedeľu ruské bojové lietadlá typu Su-30 a Su-24, spresňuje agentúra AP.

Generálny štáb tureckej armády vo svojom vyhlásení z uplynulého pondelka tvrdil, že neidentifikované lietadlo typu MiG-29 počas viac ako piatich minút cielilo na dve stíhačky F-16, ktoré boli súčasťou letky hliadkujúcej na tureckej strane hraníc so Sýriou.

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov už v pondelok vyhlásil, že neidentifikovaný mig nemá nijakú súvislosť s ruskými lietadlami dislokovanými momentálne v Sýrii. "Lietadlá daného typu na základni Chmajm nie sú," vyhlásil podľa agentúry TASS.

Stoltenberg: Narušenie tureckého vzdušného priestoru Ruskom nie je "nehoda"


Opakované narušenie tureckého vzdušného priestoru ruskými vojenskými lietadlami nie je žiadna "nehoda", vyhlásil dnes v bruselskom sídle Severoatlantickej aliancie generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

"Nebudem špekulovať o dôvodoch, ale nezdá sa, že by išlo o nehodu. Už boli dva takéto incidenty," pripomenul Stoltenberg na dnešnej tlačovej konferencii v Bruseli.

Generálny tajomník NATO upozornil, že aliancia, ktorej súčasťou je aj Turecko, nedostala od ruskej strany "skutočné vysvetlenie" o tom, čo sa stalo. Spresnil, že on osobne nemal priamy kontakt s Moskvou, ako však dodal, NATO zvažuje možnosti využiť dostupné komunikačné kanály s Ruskou federáciou.

Turecko sa obáva exodu utečencov


V súvislosti s náletmi ruských lietadiel na pozície povstalcov v Sýrii sa Turecko obáva prílevu až milióna utečencov z tejto vojnou postihnutej krajiny. Podľa dnešného vydanie tureckého denníka Hürriyet to v Ankare uviedol podpredseda tureckej vlády Numan Kurtulmuš.

Kurtulmuš upozornil, že ruská vojenská intervencia v Sýrii narušila rovnováhu v husto obývaných regiónoch, čo môže vyvolať exodus viac ako milióna Sýrčanov do Turecka.

Západ Sýrie je regiónom s najhustejším osídlením, uviedol Kurtulmuš a pripomenul, že tam ležia mestá Damask, Homs, Hamá, Aleppo a Lázikíja. Zatiaľ v tejto oblasti podľa tureckého politika vládne rovnováha síl, "je tam multilaterálna občianska vojna".

"Každá ďalšia intervencia, osobitne táto ruská a bombardovanie pozícií umiernených disidentov, môže posilniť sýrsky režim. V takom prípade režim postupne zosilní súčasný útlak a útoky," vyhlásil Kurtulmuš pre Hürriyet. Varoval, že potom dôjde k zmene rovnováhy síl v spomínaných husto obývaných mestách, čo povedie k exodu "stoviek tisíc ľudí, možno až milióna, do Turecka.

Turecko je spolu so Západom a sýrskou opozíciou kritické k prebiehajúcej ruskej operácii v Sýrii. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan cez víkend označil ruské vzdušné útoky v Sýrii za závažnú chybu, ktorá je pre Ankaru neprijateľná.

"Rusko sa v tejto chvíli dopúšťa závažnej chyby. Môže ísť o náznak kroku, ktorý ho v tejto oblasti privedie do izolácie," uviedol Erdogan pre turecký denník Hürriyet v nedeľu.

Ankara podporuje sýrsku opozíciu v jej boji proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) a sýrskej vláde, pričom tvrdí, že IS nemožno poraziť bez komplexnej stratégie, ktorej súčasťou musí byť odstúpenie sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Vzťahy Ruska a Turecka sú v posledných dňoch poznamenané správami o narušení tureckého vzdušného priestoru ruskými lietadlami. V prvom prípade - z minulej soboty - Rusko narušenie priznalo a zdôvodnilo ho zhoršenými poveternostnými podmienkami pri návrate lietadla z misie nad Sýriou. Správy o druhom narušení - z nedele - preveruje. Tieto incidenty vyvolali znepokojenie aj v NATO, ktorého je Turecko členom.

Turecký prezident varoval Moskvu pred ničením priateľstva s Ankarou


Rusko príde o veľa, ak zničí priateľstvo s Ankarou, varoval dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a dodal, že Turecko nebude trpezlivé v čase narúšania svojho vzdušného priestoru ruskými bojovými lietadlami.

"Útok na Turecko znamená útok na NATO," povedal Erdogan v Bruseli na spoločnej tlačovej konferencii s belgickým premiérom Charlesom Michelom.

"Naše pozitívne vzťahy s Ruskom sú známe. Pokiaľ však Rusko stratí priateľa ako Turecko, s ktorým spolupracuje na množstve záležitostí, príde o veľa, a to by malo vedieť," zdôraznil Erdogan, ktorého citovala agentúra Reuters.

Turecko je spolu so Západom a sýrskou opozíciou kritické k prebiehajúcej ruskej operácii v Sýrii. Erdogan cez víkend označil ruské vzdušné útoky v Sýrii za závažnú chybu, ktorá je pre Ankaru neprijateľná.

Ankara podporuje sýrsku opozíciu v jej boji proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) a sýrskej vláde, pričom tvrdí, že IS nemožno poraziť bez komplexnej stratégie, ktorej súčasťou musí byť odstúpenie sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Vzťahy Ruska a Turecka sú v posledných dňoch poznamenané správami o narušení tureckého vzdušného priestoru ruskými lietadlami. V prvom prípade z minulej soboty Rusko narušenie priznalo a zdôvodnilo ho zhoršenými poveternostnými podmienkami pri návrate lietadla z misie nad Sýriou. Správy o druhom narušení z nedele preveruje. Tieto incidenty vyvolali znepokojenie aj v NATO, ktorého je Turecko členom.