Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ruské špeciálne služby si zriadili v Donbase ústredie, tvrdí šéf SBU

Šéf Rady bezpečnosti Ukrajiny (SBU) Valentyn Nalyvajčenko Foto: TASR/AP

Podľa šéfa Ukrajinskej bezpečnostnej služby pôsobia momentálne v Doneckej a Luhanskej oblasti najnebezpečnejšie teroristické skupiny.

Kyjev 1. apríla (TASR) - Ruské špeciálne služby si zriadili v Donbase ústredie s cieľom riadiť sabotáže a teroristické útoky, organizovať nábory a poskytovať výcvik militantom. Povedal to dnes riaditeľ Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Valentyn Nalyvajčenko.

Podľa jeho slov pôsobia momentálne v Doneckej a Luhanskej oblasti najnebezpečnejšie teroristické skupiny, ktoré dostávajú financie a zbrane od Ruska.

"Všetky teroristické činy, ku ktorým dochádza na území Ukrajiny, sú organizované a realizované pod vedením ruských špeciálnych síl," citovala Nalyvajčenka agentúra UNIAN.



"Modernými mínami a inými výbušninami páchajú teroristické činy na juhu a východe krajiny. Zadržali sme a aj zadržíme takýchto ľudí v týchto regiónoch Ukrajiny," uviedol šéf SBU.

Podľa neho ruské špeciálne služby poskytujú výcvik pre takzvané "ministerstva bezpečnosti" samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR).

"Ruské špeciálne jednotky taktiež pomáhajú zabezpečovať komunikáciu medzi teroristami, poskytujú im muníciu, ruské obrnené vozidlá a dopravujú na naše územie zbrane na spáchanie zločinov proti ľudskosti. Všetko vieme a zbierame dôkazy pre trestné konanie proti teroristickým organizáciám DĽR a LĽR," dodal Nalyvajčenko.