Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ruské stíhačky podnikli spoločnú bojovú operáciu so sýrskou armádou

Ruské lietadlo pristáva na sýrskej leteckej základni Hemeimeem Foto: TASR/AP

Dve sýrske stíhačky MiG-29 sprevádzali na dnešnej misii dve ruské bojové lietadlá Su-25 pri útoku na pozemné ciele.


Moskva 14. januára (TASR) - Ruské bojové lietadlá podnikli dnes prvú spoločnú operáciu so sýrskym armádnym letectvom. Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany.

Dve sýrske stíhačky MiG-29 sprevádzali na dnešnej misii dve ruské bojové lietadlá Su-25 pri útoku na pozemné ciele. Ministerstvo dodalo, že sýrski piloti predtým opakovane navštívili ruskú základňu, kde sa radili o detailoch operácie. Rezort obrany zverejnil video so zábermi vzlietajúcich ruských bojových lietadiel zo základne Humajmím, vo vzduchu sa k nim potom pridali sýrske stíhačky.

V texte dohody, ktorú v auguste podpísali Moskva a Damask a ktorej text zverejnili dnes, sa uvádza, že nasadenie ruského vojenského letectva v Sýrii je časovo neobmedzené a základňu Humajmím môže Moskva využívať bezplatne. Každá strana môže túto dohodu vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

Ruské lietadlá využívajú leteckú základňu Humajmím v sýrskej provincii Lázikíja na bombardovanie islamských militantov od 30. septembra v rámci snahy pomôcť sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi poraziť jeho protivníkov na bojisku.