Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ruské úrady hrozia zablokovaním četovacej služby Telegram

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zdôvodnili to tým, že službu využívajú teroristi, uviedla agentúra DPA.

Moskva 26. júna (TASR) - Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) dnes ultimatívne vyzvala prevádzkovateľa četovacej služby Telegram Pavla Durova, aby sprístupnil zašifrované údaje. Zdôvodnila to tým, že službu využívajú teroristi, uviedla agentúra DPA.

"Členovia medzinárodných teroristických organizácií na území Ruskej federácie používajú najčastejšie Telegram," píše sa v stanovisku FSB.

Vyšetrovanie aprílového bombového útoku v patrohradskom metre, ktorý si vyžiadal 16 obetí, podľa FSB ukázalo, že samovražedný atentátnik, jeho komplici a ďalšie osoby v zahraničí komunikovali práve cez službu Telegram.

Šéf Federálnej služby pre dohľad v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) Andrej Žarov už minulý týždeň pohrozil Durovovi, že ak požadované údaje nesprístupní, Telegram bude zablokovaný.

Durov však odmieta ustúpiť. "Ak chcete terorizmus poraziť blokádami, musíte zablokovať celý internet," napísal dnes Durov na ruskej sociálnej sieti VKontakte. Dodal, že šifrovanie v súčasnosti už nie je záležitosťou prevádzkovateľa služby, ale jednotlivých používateľov.

Službu Telegram využíva okolo 100 miliónov ľudí. Pavel Durov s bratom Nikolajom založil v roku 2006 tiež spomínanú službu VKontakte, ktorá sa o osem rokov neskôr dostala pod kontrolu prokremeľského oligarchu uzbeckého pôvodu Ališera Usmanova.