Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Ruské úrady vykonali prehliadky u troch Navaľného právnikov

Na snímke väznený ruský opozičný vodca Alexej Navaľný (druhý zľava) stojí v súdnej sieni počas ďalšieho procesu. Foto: TASR - AP

Vadim Kobzev sa mal v piatok zúčastniť na súdnom pojednávaní, na ktorom sa malo prerokúvať odvolanie voči jednému z väzenských trestov udelených Navaľnému.

Moskva 13. októbra (TASR) - Ruské úrady v piatok vykonali domové prehliadky u troch právnikov väzneného opozičného lídra Alexeja Navaľného, pričom minimálne jedného z nich zadržali. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na Navaľného spolupracovníkov.

Alexej Navaľnyj, ktorého agentúra AFP označuje za najprominentnejšieho predstaviteľa ruskej opozície, bol odsúdený už vo viacerých procesoch, ktoré jeho stúpenci, západné krajiny aj nezávislí experti označujú za vykonštruované. Za mrežami je už od januára 2021.

Naposledy v auguste tohto roku ho za údajný "extrémizmus". odsúdili na 19 rokov väzenia v trestaneckej kolónii s najprísnejším režimom. S vonkajším svetom komunikuje len prostredníctvom svojich advokátov.

Ruské úrady v piatok prehľadali bydlisko Navaľného právnika Igora Sergunina, ktorého zároveň aj zadržali. Okrem toho vykonali aj domové prehliadky u ďalších členov Navaľného právneho tímu, Vadima Kobzeva a Alexeja Lipcera.

"Cieľom všetkých týchto krokov je úplne izolovať Navaľného," povedal jeho v exile žijúci spolupracovník Ivan Ždanov. Ďalšia exilová spolupracovníčka Alexeja Navaľného Marija Pevčichová potvrdila, že jeden z právnikov bol zadržaný a že s ďalšími dvoma sa nedokážu skontaktovať.

Vadim Kobzev sa mal v piatok zúčastniť na súdnom pojednávaní, na ktorom sa malo prerokúvať odvolanie voči jednému z väzenských trestov udelených Navaľnému. Viacerí kolegovia opozičného lídra však uviedli, že Kobzev na súd neprišiel, píše agentúra AFP.

"Toto všetko sa robí preto, aby bol Alexej ponechaný bez právnej ochrany, bez spojenia s vonkajším svetom," povedala Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová. "A tiež, aby sa vyslal signál ďalším právnikom: je nebezpečné obhajovať jeho a iných politických väzňov".