Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Ruské útoky zničili kyjevskú elektráreň a poškodili ďalšie zariadenia

Ukrajinský vojak kráča na pozícii na frontovej línii pri obci Kliščiivka v Doneckej oblasti na Ukrajine v pondelok 18. marca 2024. Foto: TASR/AP

Vytvára to ďalší tlak na ťažko skúšaný energetický systém Ukrajiny, pričom Kyjevu dochádza aj protivzdušná obrana.

Kyjev 11. apríla (TASR) - Ruské rakety a drony zničili vo štvrtok veľkú elektráreň blízko Kyjeva a zasiahli elektrárenské zariadenia aj v ďalších oblastiach Ukrajiny, oznámili ukrajinskí predstavitelia. Vytvára to ďalší tlak na ťažko skúšaný energetický systém Ukrajiny, pričom Kyjevu dochádza aj protivzdušná obrana. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry Reuters.

Silný útok úplne zničil Trypiľskú uhoľnú elektráreň neďaleko ukrajinského hlavného mesta. Zábery zdieľané na sociálnych sieťach zachytávali obrovský požiar vo veľkom zariadení zo sovietskych čias a čierny dym stúpajúci k oblohe.

"Potrebujeme protivzdušnú obranu a ďalšiu obrannú pomoc, nie zatváranie očí a dlhé diskusie," napísal prezident Volodymyr Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram. Zároveň odsúdil útoky ako "teror".

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že zasiahlo palivové a energetické zariadenia na Ukrajine ako reakciu za ukrajinské útoky dronmi na ruské ropné, plynárenské a energetické zariadenia.

Apely Kyjeva na naliehavé dodanie protivzdušnej obrany zo Západu sú čoraz zúfalejšie, pretože Rusko minulý mesiac obnovilo vzdušné útoky zbraňami dlhého doletu na ukrajinský energetický systém.

Útoky, ktoré zasahujú tepelné a vodné elektrárne, spôsobujú obavy, či energetický systém Ukrajiny odolá, lebo ruská vzdušná operácia ho už počas prvej zimy vojny oslabila.

Veliteľ ukrajinských vzdušných síl oznámil, že protivzdušná obrana zostrelila 18 z prichádzajúcich rakiet a 39 dronov. Pri útoku bolo použitých celkovo 82 rakiet a dronov, dodala armáda.

Zničená Trypiľská elektráreň pri Kyjeve dodávala energiu pre Kyjevskú, Čerkaskú a Žytomyrskú oblasť. Jej vlastníkokm je štátna energetická spoločnosť Centrenerho.

"Všetko je zničené," povedal Andrij Hota, šéf dozornej rady spoločnosti Centrenerho.