Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Ruské veľvyslanectvo poprelo väzby na nemecké teroristické skupiny

Policajti kráčajú pred prehľadávaným objektom počas razie voči členom krajne pravicového hnutia Reichsbürger (Ríšski občania) 7. decembra 2022 vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR - AP

Nemecká polícia prehľadala v stredu ráno počas rozsiahlych razií zameraných voči členom krajne pravicového hnutia Reichsbürger (Ríšski občania) viac ako 130 objektov v 11 spolkových krajinách.

Moskva/Berlín 7. decembra (TASR) - Ruské veľvyslanectvo v Berlíne odmietlo akékoľvek väzby na krajne pravicovú teroristickú skupinu v Nemecku, ktorej 25 členov zadržala v stredu polícia počas celoštátnych razií. Dôvodom boli obvinenia, že plánovali zvrhnúť vládu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Ruské veľvyslanectvo v Nemecku upozorňuje na skutočnosť, že ruské diplomatické a konzulárne úrady v Nemecku neudržiavajú kontakty s predstaviteľmi teroristických skupín či iných nelegálnych subjektov," uviedla ambasáda vo vyhlásení, ktoré zverejnili ruské tlačové agentúry.

Nemecká polícia prehľadala v stredu ráno počas rozsiahlych razií zameraných voči členom krajne pravicového hnutia Reichsbürger (Ríšski občania) viac ako 130 objektov v 11 spolkových krajinách.

Členovia krajne pravicovej teroristickej skupiny, ktorú založili najneskôr vlani v novembri, chceli podľa vyhlásenia prokuratúry násilne preniknúť do Spolkového snemu, zvrhnúť vládu a nahradiť ju vlastnou formou štátu. Po plánovanom puči chceli za hlavu krajiny dosadiť jedného zo zatknutých – člena nemeckej šľachtickej rodiny Reussovcov Henricha XIII.

Ten podľa prokuratúry nadviazal kontakt s ruskými predstaviteľmi s cieľom prediskutovať "nový štátny poriadok". Nič však nenasvedčuje tomu, že by kontaktné osoby zareagovali na jeho žiadosť kladne, doplnila prokuratúra. Medzi zatknutými osobami je aj Ruska Vitalija B., ktorá tieto kontakty údajne sprostredkovala.

V rámci príprav na štátny prevrat skupina extrémistov zhromaždila zbrane, organizovala strelecký výcvik a snažila sa naverbovať nových členov, najmä medzi príslušníkmi nemeckej armády a polície.

Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová v reakcii na razie uviedla, že "militantných Ríšskych občanov spája nenávisť voči demokracii, nášmu štátu a ľuďom zastupujúcim naše politické spoločenstvo", píše agentúra DPA. "Voči nepriateľom demokracie sa budeme brániť zo všetkých síl," prisľúbila.

Ríšski občania neuznávajú legitimitu nemeckého štátu. Jeho členmi sú neonacisti, konšpirátori, ako aj nadšenci zbraní, ktorí sú proti modernej nemeckej republike. "Obvinených spája hlboké odmietanie štátnych inštitúcií a slobodného, demokratického základného poriadku Nemeckej spolkovej republiky," uviedla prokuratúra.