Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Ruské lietadlá prvýkrát štartovali z Iránu na nálety na islamistov

Na archívnej snímke predstaviteľ ruského generálneho štábu generálporučík Sergej Rudskoj počas brífingu v Moskve 10. augusta 2016, na ktorom zverejnili video ruského ministerstva obrany zobrazujúce ruské vojenské lietadlo počas leteckých útokov ruských vzdušných síl na základňu militantov v Sýrii. Foto: TASR AP

Bombardéry Su-34 a Tu-22M3 dnes vzlietli a zaútočili na Islamský štát i militantov z Frontu an-Nusra v Aleppe, ako aj v Dajr az-Zaure a Idlibe.

Moskva 16. augusta (TASR) - Ruské vojenské lietadlá odštartovali dnes z leteckej základne v provincii Hamadán na západe Iránu a z tejto krajiny prvýkrát podnikli nálety proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) v Sýrii. Cielili pritom napríklad na militantov v oblasti sýrskeho mesta Aleppo, informovalo ruské ministerstvo obrany.

Dnešné oznámenie ministerstva predstavuje veľký posun v snahách poraziť sunnitskú militantnú organizáciu. Rusko pri svojich operáciách v Sýrii ešte nikdy predtým nevyužívalo zariadenia mimo tejto arabskej krajiny. Píšu o tom tlačové agentúry DPA a AP.

Vo vyhlásení ministerstva sa uvádza, že bombardéry Su-34 a Tu-22M3 dnes vzlietli a zaútočili na Islamský štát i militantov z Frontu an-Nusra v Aleppe, ako aj v Dajr az-Zaure a Idlibe. Zničili tam päť veľkých muničných skladov, výcvikové tábory a tri veliteľské stanovištia.

Rusko a Irán v posledných mesiacoch rozširujú vzájomné vzťahy, keďže väčšina sankcií proti Iránu bola už zrušená.