Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ruské vojnové lietadlá sa pripravujú na odsun zo Sýrie

Ilustračné foto. Ruské transportné lietadlo Il-76 pristáva na sýrskej leteckej základni Hemeimeem Foto: TASR/AP

Odsunom ruských vojsk sa ukončí päť a polmesačná letecká misia v krajine, ktorú Rusi začali na priame pozvanie prezidenta Bašára Asada.

Moskva 15. marca (TASR) - Ruské ministerstvo obrany dnes informovalo o spustení príprav ruského letectva na odsun zo Sýrie. Napísala to agentúra AP s tým, že z ruskej leteckej základne v Sýrii sa na odchod chystajú prvé lietadlá a stíhačky.

Ruský prezident Vladimir Putin vydal v pondelok rozkaz stiahnuť hlavné ruské sily zo Sýrie. Šéf Kremľa to povedal v čase obnovenia mierových rokovaní o Sýrii v švajčiarskej Ženeve.


RUSKI VOJACI ODCHADZAJU ZO SYRIE by terazmedia

Vojaci v Sýrii sa podľa ministerstva aktuálne pripravujú na návrat a balia armádne vybavenie a materiál a nakladajú ho na nákladné lietadlá. Odsunom ruských vojsk sa ukončí päť a polmesačná letecká misia v krajine, ktorú Rusi začali na priame pozvanie prezidenta Bašára Asada.


Do Ruska sa vrátila prvá skupina bojových lietadiel zo Sýrie

Prvá skupina bojových lietadiel typu Su-34, ktoré dnes vzlietli zo Sýrie, pristála na leteckej základni v južnom Rusku. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na televízne zábery ruskej televízie.

Ruský prezident Vladimir Putin vydal v pondelok rozkaz stiahnuť hlavné ruské sily zo Sýrie. Šéf Kremľa tak rozhodol v čase obnovenia mierových rokovaní o Sýrii v švajčiarskej Ženeve.


Aktivity ruského letectva dopomohli podľa AP sýrskemu prezidentovi Asadovi k získaniu niektorých kľúčových pozícií a posilnili jeho pozíciu pred ženevskými rokovaniami.

Rezort obrany však presný odsun prvých lietadiel nešpecifikoval.