Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Ruského veľvyslanca pri OSN V. Čurkina si uctili a pochovali v Moskve

Na archívnej snímke sú kvety pri portréte zosnulého ruského diplomata Vitalija Čurkina. Foto: TASR/AP

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov ocenil na pohrebe Čurkina ako výnimočného profesionála a diplomata ľudu.

Moskva 24. februára (TASR) - Diplomati, kolegovia a príbuzní sa rozlúčili dnes v západnej časti Moskvy so zosnulým Vitalijom Čurkinom, dlhoročným ruským veľvyslancom pri OSN, ktorý v pondelok náhle zomrel v New Yorku iba deň pred svojimi 65. narodeninami.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov ocenil na pohrebe Čurkina ako "výnimočného profesionála a diplomata ľudu". Na rakve otvorenej do polovice bola položená ruská vlajka. Stála pri nej čestná stráž a obkolesovali ju vence. Rozlúčka sa konala v smútočnej kaplnke.

"Lúčime sa s naším priateľom, popredným diplomatom súčasnosti, človekom, ktorý vždy dosiahol maximálny možný výsledok, kamkoľvek ho vlasť poslala," povedal Lavrov pred pochovaním Čurkina na Trojekurovskom cintoríne na západnom okraji Moskvy.

Na rakve bola vystavená medaila Rad odvahy, teda vysoké štátne vyznamenanie, ktoré Čurkinovi posmrtne udelil prezident Vladimir Putin.

Čurkin zomrel v pondelok v newyorskej nemocnici vo veku 64 rokov. Krátko predtým mu prišlo zle v jeho kancelárii v sídle OSN. Súdni lekári, ktorí vykonali pitvu, oznámili, že na určenie príčiny smrti je potrebné vykonať ďalšie testy.

Čurkin bol ruským veľvyslancom pri OSN od roku 2006. Bol najdlhšie slúžiacim veľvyslancom v Bezpečnostnej rade (BR), ktorá je najvplyvnejším orgánom OSN. Takisto slúžil ako veľvyslanec v Kanade a Belgicku a na začiatku 90. rokov minulého storočia bol hovorcom ministerstva zahraničných vecí.

BR OSN si v utorok uctila Čurkinovu pamiatku minútou ticha.