Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Ruskému poslancovi odsúdenému za dezinformácie znížili trest o mesiac

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Moskovský mestský súd v pondelok v odvolacom konaní znížil o jeden mesiac sedemročný trest väzenia nad komunálnym poslancom Alexejom Gorinovom, ktorý bol odsúdený za šírenie dezinformácie o ruskej armáde.

Moskva/Londýn 19. septembra (TASR) - Moskovský mestský súd v pondelok v odvolacom konaní znížil o jeden mesiac sedemročný trest väzenia nad komunálnym poslancom Alexejom Gorinovom, ktorý bol odsúdený za šírenie dezinformácie o ruskej armáde.

Gorinov tak musí absolvovať trest väzenia v trvaní šesť rokov a 11 mesiacov.

Informovala o tom v pondelok britská stanica BBC, ktorá doplnila, že Gorinov ako poslanec zastupiteľstva moskovského Krasnoseľského okresu je prvým riadne zvoleným politikom z radov opozície, ktorý bol nepodmienečne odsúdený za kritiku vojenskej invázie na Ukrajine.

Zasadnutie moskovského mestského súdu sa v pondelok konalo za zatvorenými dverami - údajne kvôli vyhrážkam, ktoré súd dostal, doplnila BBC.

Gorinovovi advokáti informovali, že požiadali sudcu, aby prerušil trestné stíhanie a obrátil sa na Ústavný súd, keďže podľa ich názoru článok o dezinformáciách o armáde nie je v súlade s ústavou Ruskej federácie. Sudca ich podnet zamietol.

Voči vojne na Ukrajine vystúpil Gorinov na marcovom zasadnutí poslancov, keď spochybnil plány na usporiadanie umeleckej súťaže pre deti v čase, keď vo vojne na Ukrajine zomierajú ich rovesníci. Videozáznam jeho príspevku v diskusii sa objavil aj na platforme YouTube. Gorinova následne zadržali v apríli.

V pondelok, vo svojej záverečnej reči pred súdom, Gorinov vyhlásil, že priznáva "svoju vinu...pred trpiacim ukrajinským ľudom a celým svetovým spoločenstvom", a to v tom, že ako občan svojej krajiny nemohol "nijakým spôsobom zabrániť pokračujúcemu (vojnovému) šialenstvu".

Dodal, že hovorí aj v mene svojich krajanov, ktorých "premohol strach z represií", a preto neprotestujú proti vojne otvorene a verejne, ale od ktorých - podľa svojich slov - dostáva mnoho podporných listov.