Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ruskí astronauti na ISS skontrolujú vonkajší plášť poškodeného modulu

Pohľad na nočnú oblohu a Mliečnu cestu z paluby Medzinárodnej vesmírnej stanice ISS. Foto: www.nasa.gov

Ich úlohou bude odkryť tepelnú izoláciu pokrývajúcu zaplátanú dieru a skontrolovať ju.

Moskva 19. septembra (TASR) - Ruskí astronauti na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) uskutočnia výstup do otvoreného vesmíru, aby preskúmali sekciu, kde došlo k úniku vzduchu, informoval v utorok predstaviteľ ruskej kozmickej agentúry Roskosmos.

Sergej Krikaľov, šéf oddelenia Roskosmosu pre lety s ľudskou posádkou, podľa agentúry AP uviedol, že výstup do vesmíru sa uskutoční 15. novembra. Ruskí astronauti preskúmajú vonkajší plášť vesmírneho modulu Sojuz MS-09, ktorý je spojený s ISS. Ich úlohou bude odkryť tepelnú izoláciu pokrývajúcu zaplátanú dieru a skontrolovať ju.

Na palube ISS sa v súčasnosti nachádza šesť členov posádky: veliteľ Drew Feustel, letoví inžinieri Ricky Arnold a Serena Auňónová-Chancellorová z americkej vesmírnej agentúry NASA, Alexander Gerst z Európskej vesmírnej agentúry (ESA) a ruskí kozmonauti Oleg Artemjev a Sergej Prokopjev.

K mimoriadnej situácii na ISS došlo 30. augusta, pričom sa prejavila náhlym poklesom tlaku. Posádka ISS postupnou hermetizáciou jednotlivých sekcií ISS a k nej pripojených modulov našla trhlinu vo vonkajšom plášti Sojuzu MS-09. Ešte v ten istý večer sa ju podarilo utesniť pomocou epoxidovej silice a tlak na ISS sa stabilizoval. Ďalší deň kozmonauti "záplatu" ešte spevnili ďalšou vrstvou hermetického materiálu.

Agentúra Roskosmos 12. septembra odmietla komentovať článok ruského denníka Kommersant, podľa ktorého otvor do plášťa vesmírneho modulu Sojuz vyvŕtali americkí astronauti. Informovala o tom agentúra TASS, ktorá dodala, že denník sa vo svojom článku odvolal na zdroj z Roskosmosu. Motívom konania amerických astronautov bola údajne snaha dosiahnuť, aby sa na Zem čo najrýchlejšie vrátil jeden z členov posádky, ktorý ochorel.

Podľa Kommersantu si Roskosmos vyžiadala od amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) videozáznamy z ISS zachytávajúce súčasnú posádku a správy o ich terajšom zdravotnom stave. Samotný Kommersant však uviedol, že šanca na získanie takýchto informácií je veľmi malá vzhľadom na lekárske tajomstvo.

Hovorca Roskosmosu Vladimir Ustimenko podľa agentúry RIA Novosti uviedol, že Roskosmos sa ku kauze nebude vyjadrovať až do skončenia vyšetrovania incidentu.

Agentúra RIA Novosti pred časom - s odvolaním sa na dva zdroje - uviedla, že príčinou dehermetizácie bola chyba, ktorá vznikla ešte počas výroby, keď neznáma osoba vyvŕtala otvor do korpusu modulu. Ešte predtým sa zvažovala aj verzia, že otvor v plášti modulu spôsobil náraz mikrometeoritu. Interným vyšetrovaním u výrobcu korpusu - vo firme Energija - sa údajne potvrdila verzia o poškodení vo výrobe, ale konkrétneho páchateľa sa nepodarilo určiť.