Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Zahraničie

Ruskí súdni odborníci budú pomáhať pri exhumácii Arafatovho tela

Palestínska školáčka s korunou s portrétom zosnulého palestínskeho predáka Jásira Arafata Foto: TASR/AP

Obvinenia, že palestínsky vodca Jásira Arafat bol zavraždený, sa objavili už po jeho smrti v roku 2004.

Moskva 21. novembra (TASR) - Rusko pošle súdnych znalcov na pomoc pri skúmaní tela zosnulého palestínskeho vodcu Jásira Arafata, ktoré majú exhumovať na budúci týždeň. Viaceré medzinárodné tímy expertov sa budú snažiť zistiť, či ho zavraždili. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Hovorca ministerstva Alexander Lukaševič uviedol, že súčasný palestínsky líder Mahmúd Abbás požiadal Rusko o pomoc pri exhumácii Arafatových pozostatkov, ktorú majú vykonať 26. novembra v meste Ramalláh v Predjordánsku, informovala tlačová agentúra Reuters.

Začiatkom novembra už pricestoval na palestínske územie tím švajčiarskych expertov, ktorých úlohou bolo naplánovať postup pri exhumácii. K švajčiarskym odborníkom sa mal neskôr pridať aj francúzsky vyšetrovací tím.

"Všetci ruskí experti majú vynikajúce odborné znalosti a praktické skúsenosti s vykonávaním potrebných testov," informoval Lukaševič. "Budú medzi nimi členovia Federálneho úradu pre lekársku biológiu a riaditeľ Ruského strediska súdnolekárskej expertízy," dodal hovorca.

Obvinenia, že Arafat bol zavraždený, sa objavili už po jeho smrti v roku 2004. Prípad znovu ožil toto leto, keď švajčiarske laboratórium oznámilo, že v Arafatovom odeve našlo výrazné stopy po rádioaktívnom prvku polónium-210. Z toho vyplynuli podozrenia, že Arafat mohol v novembri 2004 zomrieť na následky otravy.

Rádioaktívnu látku polónium našli aj v tele zabitého bývalého ruského špióna Alexandra Litvinenka, ktorý zomrel v Londýne v roku 2006. Jeho úmrtie zhoršilo vzťahy medzi Moskvou a Londýnom.