Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Ruskí vojaci pod maskou separatistov prekročili hranicu, tvrdí Kyjev

Proruský rebelant s ruskou vlajkou stojí pred ťažkou vojenskou technikou v centre Donecka. Foto: TASR/AP

Informoval o tom hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Andrij Lysenko. Podľa neho chce Rusko otvoriť nový front.

Kyjev 25. augusta (TASR) - Ruskí vojaci "pod maskou" separatistov prekročili dnes hranice na juhovýchode Ukrajiny s desiatimi tankami a dvoma obrnenými pechotnými vozidlami. Informoval o tom hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Andrij Lysenko. Podľa neho chce Rusko otvoriť nový front.

"Ráno došlo k pokusu ruskej armády pod maskou bojovníkov z Donbasu otvoriť novú oblasť vojenskej konfrontácie na juhovýchode Doneckej oblasti," citovala Lysenka agentúra Reuters.

Agentúra Ukrinform s odvolaním sa na zástupcu veliteľa provládneho práporu Azov Ihora Mosijčuka informovala o "invázii veľkého počtu tankov, raketových systémov Grad a húfnic".

Mosijčuk podľa Ukrinformu na Facebooku napísal: "Totálna invázia. Túto informáciu plne potvrdila pohraničná stráž a dobrovoľníci. Pri obciach Marčenko a Ščerbak neďaleko Novoazovska približne 30 tankov so znakmi Ruskej federácie pod symbolmi samozvanej Doneckej ľudovej republiky prekročilo ukrajinsko-ruské hranice. Tento konvoj obrnených vozidiel smeruje k obciam Teľmanove a Amvrosijivka," napísal Mosijčuk.

Podľa agentúry Ukrinform došlo k ofenzíve na mestá Novoazovsk a Mariupoľ ležiace pri Azovskom mori.

Porošenko má obavy z pohybu Rusov cez hranicu


Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyjadril dnes "mimoriadne obavy" z pohybu ruskej vojenskej techniky cez spoločnú hranicu a zo zámeru Moskvy vyslať na Ukrajinu aj druhý konvoj s "takzvanou" humanitárnou pomocou.

Stalo sa tak v telefonickom rozhovore najvyššieho ukrajinského predstaviteľa s predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom pred utorkovým stretnutím ukrajinského a ruského prezidenta, Petra Porošenka a Vladimira Putina, v bieloruskom Minsku. Na tomto rokovaní budú prítomní aj najvyšší predstavitelia Európskej únie.

Informáciu prezidentovej tlačovej služby sprostredkovali agentúry Reuters a UNIAN.

Podľa ukrajinskej agentúry sa obaja štátnici dohodli, že situáciu na Ukrajine môžu osobitne posúdiť účastníci summitu Európskej únie 30. augusta v Bruseli.

Petro Porošenko požiadal predsedu Európskej rady o prijatie spoločných opatrení v záujme zastavenia vojny v strede Európy.

Herman Van Rompuy deklaroval v telefonáte pripravenosť stretnúť sa 30. augusta s ukrajinským prezidentom s cieľom detailne posúdiť situáciu na Ukrajine a stanovisko Európskej únie, konštatuje sa vo vyhlásení z Kyjeva.