Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Rusko a Bielorusko začali vojenské cvičenia s názvom Západ 2017

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Manévre, ktoré potrvajú týždeň, vyvolali značné znepokojenie Severoatlantickej aliancie.

Moskva 14. septembra (TASR) - Rusko a jeho blízky spojenec a sused Bielorusko začali dnes sériu vojenských cvičení s názvom Západ 2017. Manévre, ktoré potrvajú týždeň, vyvolali značné znepokojenie Severoatlantickej aliancie.

Cvičenia sú zamerané na simulovanie bojových situácií na zemi, vo vzduchu a na mori. Zúčastňuje sa na nich 12.700 vojakov, uvádza agentúra DPA s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany. Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová však minulý týždeň vyhlásila, že skutočný počet účastníkov cvičení môže byť až 100.000.

Vojenské cvičenia za účasti viac než 13.000 vojakov si vyžadujú dôkladnú transparentnosť na medzinárodnej úrovni, ako je ukotvené v dohode Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorej členom je aj Rusko.

Moskva ubezpečila, že manévre Západ 2017 nie sú prípravou na inváziu do Poľska a Litvy - členských štátov NATO - alebo na Ukrajinu, ktorá sa o členstvo v Aliancii uchádza. Všetky tri zmienené štáty susedia s Ruskou federáciou.

Poľsko a pobaltské republiky sú potenciálne ohrozené Ruskom, ktoré v roku 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym. "Tieto cvičenia sú výlučne obranné a nekladú si za cieľ žiadnu krajinu alebo skupinu štátov," tvrdí ruský rezort obrany.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg minulý týždeň uviedol, že Aliancia bude podrobne monitorovať priebeh týchto cvičení. "NATO zostáva pokojné a ostražité. Sme odhodlaní udržať našich spojencov v bezpečí," povedal.