Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rusko a Čína vetovali prijatie uznesenia BR OSN o prímerí v Aleppe

Ilustračná snímka, Aleppo Foto: TASR AP

Rusko vetovalo dokument bezpečnostnej rady svetovej organizácie týkajúci sa Sýrie už po šiesty raz, kým Čína po piaty raz.

New York 5. decembra (TASR) - V Bezpečnostnej rade Organizácie Spojených národov (BR OSN) v New Yorku stroskotal dnes pokus o schválenie uznesenia o sedemdňovom prímerí v sýrskom Aleppe.

Návrh, ktorý predložili Egypt, Nový Zéland a Španielsko, totiž vetovali dvaja stáli členovia grémia - Ruská federácia a Čínska ľudová republika. Proti jeho prijatiu hlasovala aj Venezuela, kým Angola sa hlasovania zdržala. Za boli ostávajúce členské štáty rady.

Rusko vetovalo dokument bezpečnostnej rady svetovej organizácie týkajúci sa Sýrie už po šiesty raz, kým Čína po piaty raz.

Zámerom autorov návrhu bolo vyzvať všetkých aktérov sýrskeho konfliktu na ukončenie bojov a umožnenie vstupu existenčne dôležitých humanitárnych konvojov do spomínaného mesta, a to na obdobie siedmich dní.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov označil v priebehu dneška za chybu, že sa situáciou v Aleppe zaoberá BR OSN. Moskva sa domnieva, že prímerie by umožnilo povstalcom usporiadať svoje šíky. Navyše vníma, že istý čas si vyžadujú aj rusko-americké konzultácie o vývoji v Sýrii.

Ako je známe, ministri zahraničných vecí Ruska a USA, Sergej Lavrov a John Kerry, rokovali naposledy o sýrskej problematike v Ríme 2. decembra, pričom sa najbližšie stretnú už v stredu 7. decembra v severonemeckom Hamburgu, kde budú patriť medzi účastníkov konferencie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).