Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Rusko a Fínsko obmedzia cezhraničný pohyb ľudí z tretích štátov

Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR

K dohode došlo pri stretnutí prezidentov oboch krajín, Vladimira Putina a Sauliho Niinistöa v Novo-Ogarjeve neďaleko Moskvy.


Moskva 22. marca (TASR) - Rusko a Fínsko sa dnes dohodli na dočasnom obmedzení prepúšťania občanov tretích krajín cez spoločnú štátnu hranicu, a to na báze dvojstrannej spolupráce v oblasti migrácie.

K dohode došlo pri stretnutí prezidentov oboch krajín, Vladimira Putina a Sauliho Niinistöa v Novo-Ogarjeve neďaleko Moskvy.

Ruský prezident pri tejto príležitosti ubezpečil Fínsko, kde jestvujú v súvislosti s prílevom migrantov nemalé obavy, o porozumení a ponúkol Helsinkám partnerskú spoluprácu v tejto oblasti. Putin vyjadril presvedčenie, že sa z poklesu objemu dvojstrannej hospodárskej spolupráce neteší ani jedna krajina. Súčasne poznamenal, že uvalenie sankcií EÚ na Ruskú federáciu, ruské protiopatrenia a zmeny kurzov spôsobili Fínsku škody prekračujúce o čosi jedno percento HDP.

Hosť z Helsínk konštatoval, že obe strany sú zainteresované na zrušení sankcií, avšak podčiarkol, že je na to potrebné uplatňovanie obsahu minských mierových dohôd o normalizácii situácie na Ukrajine.

Niinistö pozval Putina na oficiálnu návštevu Fínska, informovala tlačová agentúra MTI.

V tomto roku prechádzali cez rusko-fínske hranice denne desiatky migrantov. Podľa informácií fínskych pohraničníkov prišlo v roku 2015 z Ruska 700 žiadateľov o azyl, kým v priebehu dvoch mesiacov tohto roka ich bolo 1000, pričom často nemali dokumenty oprávňujúce na vstup do Fínska, ako sú schengenské víza.

Fínske imigračné úrady registrovali vlani asi 32.500 migrantov, zväčša Iračanov. Oproti 4000 žiadateľom o azyl v roku 2014 to predstavovalo mimoriadny nárast.

Väčšina migrantov sa do krajiny dostala cez hranicu so Švédskom, ale aj na trajektoch a cez hranicu s Fínskom.

Putin vo februári nariadil Federálnej bezpečnostnej službe (FSB), aby zintenzívnila kontrolu utečencov prichádzajúcich do krajiny i pokračujúcich cez ruské územie v ceste do iných európskych štátov.

Fínsko a Rusko sa ešte koncom januára dohodli na posilnení spolupráce na spoločných hraniciach, cez ktoré prúdilo do Európskej únie čoraz väčšie množstvo imigrantov.

Aj keď je východná hranica Fínska tiež vonkajšou hranicou Schengenu, Fínsko a Rusko by chceli vyriešiť tento problém primárne na bilaterálnej báze.