Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Rusko a Mjanmarsko začali spoločné námorné cvičenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Moskva je spojencom mjanmarskej junty, ktorej poskytuje zbrane a diplomatickú podporu.

Nepjito 7. novembra (TASR) — Veliteľ ruského námorníctva admirál Nikolaj Jevmenov sa v pondelok stretol s vodcom mjanmarskej junty Min Aun Hlainom. Stalo sa tak na palube ruského torpédoborca Admiral Tribuc deň pred začiatkom spoločných rusko-mjanmarských námorných cvičení, ktoré potrvajú do štvrtka, informuje agentúra AFP s odvolaním sa na anglickojazyčný spravodajský portál Global New Light of Myanmar.

Podľa mjanmarských štátnych médií ide o prvé kombinované cvičenia oboch krajín. Konajú sa v Andamanskom mori a za Rusko sa na nich zúčastňuje jeho Tichomorská flotila. Počas cvičení sa bude simulovať reakcia na hrozby zo vzduchu a z mora, uviedol portál.

Moskva je spojencom mjanmarskej junty, ktorej poskytuje zbrane a diplomatickú podporu. Junta podporuje Rusko v jeho invázii na Ukrajinu, ktorú označila za "oprávnenú".

Mjanmarsko a Rusko v septembri viedli manévre "proti terorizmu", ktoré sa konali na ruskom Ďalekom východe a zúčastnilo sa nich niekoľko štátov zo Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN).

Od prevzatia moci vo februári 2021 mjanmarská junta doviezla z Ruska zbrane a vybavenie za 406 miliónov dolárov, uviedol v máji osobitný spravodajca OSN pre Mjanmarsko.

Min Aun Hlain odvtedy niekoľkokrát navštívil Rusko. Minulý rok sa stretol s prezidentom Vladimirom Putinom.