Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko a separatisti na východe Ukrajiny musia rešpektovať prímerie

Francois Hollande Foto: TASR/AP

Výhlásil to dnes počs summitu Východného partnerstva francúzsky prezdient Fracois Hollande.

Riga 22. mája (TASR) - Francúzsky prezident Francois Hollande dnes uviedol, že na Rusko a proruských separatistov na východe Ukrajiny treba vyvinúť tlak, aby rešpektovali prímerie dohodnuté vo februári v bieloruskom Minsku. Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová boli sprostredkovateľmi tejto dohody.

Počas summitu Východného partnerstva v Rige dnes Hollande pred novinármi priznal, že "je očividné, že prímerie na východe Ukrajiny nie je plne rešpektované". Spresnil, že situácia v niektorých ukrajinských mestách je ešte stále veľmi znepokojujúca. To je podľa Hollanda dôvod, prečo treba vyvíjať tlak, "najmä na východ Ukrajiny a Rusko", aby plne rešpektovali minské protokoly.

Rusko naďalej odmieta obvinenia Kyjeva a Západu, že proruským silám na východe Ukrajiny od začiatku tamojšieho ozbrojeného konfliktu dodáva posily, zbrane a muníciu. Z porušovania prímeria a nerešpektovania dohôd z Minska Moskva, naopak, obviňuje Kyjev.

Obe strany konfliktu sa aj dnes opäť navzájom obvinili z ostreľovania obcí a miest na východe Ukrajiny. Napätie panuje v okolí miest Horlivka, Ščasťa a Doneck, ako aj v oblasti okolo strategicky významného prístavu Mariupol.



Ako informovala agentúra UNIAN, Európska komisia a ukrajinská vláda dnes v Rige podpísali memorandum o vzájomnom porozumení ohľadom poskytnutia finančnej pomoci v objeme 1,8 miliardy eur pre Ukrajinu.

Ako pre agentúru RIA Novosti spresnil podpredseda EK Valdis Dombrovskis, EÚ sa rozhodla pre tento krok vzhľadom na to, že na Ukrajine sa rozpútal ozbrojený konflikt a sú tam "vážne problémy s riadením štátu a korupciou, preto dohovor obsahuje aj konkrétne požiadavky na zlepšenie situácie (v tejto oblasti)".

Na otázku, prečo EÚ poskytla finančnú pomoc Ukrajine, a nie Grécku, Dombrovskis odpovedal, že ide o odlišné situácie a EÚ "je povinná Ukrajine pomôcť, lebo tam je vojenský konflikt".