Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Rusko aj Ukrajina po najnovších útokoch hlásia civilné obete

Hasiči zasahujú v obytnej štvrti po ruskom raketovom útoku na ukrajinské mesto Charkov. Foto: TASR/AP

Ukrajina ostreľuje Belgorodskú oblasť už niekoľko mesiacov, ale predošlý týždeň útoky zintenzívnila.

Moskva 20. marca (TASR) - Pri rozsiahlom bombardovaní ruskej pohraničnej Belgorodskej oblasti susediacej s Ukrajinou v stredu zahynuli dvaja ľudia, oznámil oblastný gubernátor Viačeslav Gladkov. Ukrajina medzičasom hlásila najmenej päť civilných obetí v meste Charkov, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Od skorého rána bol okres Grajvoron vystavený masívnym útokom vrátane použitia viacerých raketometov... zahynuli dvaja civilisti," uviedol Gladkov. Už predtým z pohraničnej oblasti informoval o jednej obeti v dôsledku ukrajinského útoku.

Ruská protivzdušná obrana podľa ministerstva obrany zničila nad Belgorodskou oblasťou 13 rakiet.

Gladkov tiež uviedol, že školy v niektorých pohraničných oblastiach prejdú na diaľkovú výučbu. V utorok oznámil, že z oblasti evakuujú približne 9000 detí.

Pri ruskom raketovom útoku zahynulo v ukrajinskom meste Charkov najmenej päť civilistov, uviedol úrad oblastnej prokuratúry. Podľa gubernátora Charkovskej oblasti Oleha Synehubova je ďalších sedem ľudí zranených. Polícia varovala, že počet obetí môže ďalej stúpať.

"Mesto zasiahla raketa X-59. Prebiehajú záchranné a hasiace operácie. Pod troskami sú stále ľudia," uviedla ukrajinská prokuratúra vo vyhlásení.

Charkov je druhé najväčšie mesto Ukrajiny a nachádza sa blízko hraníc s Ruskom. V posledných mesiacoch zažíva zvýšený počet útokov.

Ukrajina ostreľuje Belgorodskú oblasť už niekoľko mesiacov, ale predošlý týždeň útoky zintenzívnila. Na tieto oblasti útočia v posledných dňoch aj proukrajinské milície vedené Rusmi, pripomína AFP.

Ruský prezident Vladimir Putin v Kremli prisľúbil obnoviť bezpečnosť v ruských pohraničných oblastiach a uviedol, že jeho víťazstvo vo víkendových prezidentských voľbách je "prológom" k víťazstvu na Ukrajine.

"Urobíme všetko pre to, aby sme podporili ľudí, ktorí prišli o svoje podniky a domovy, urobíme všetko, čo bude možné," povedal Putin po oznámení výsledkov volieb, pričom ocenil "statočnosť" miestnych obyvateľov.