Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Ruského akademika, ktorý kritizoval inváziu, odsúdili na päť rokov

Na snímke vstup do izby Detenčného ústavu počas otvorenia Detenčného ústavu v Hronovciach 22. decembra 2022. Foto: TASR Michal Svítok

Šesťdesiatpäťročný Kagarlickij je niekdajším sovietskym disidentom, známym akademikom, ktorý sa vo veľkej miere venoval ruskej spoločnosti a ľavicovým politickým dejinám.

Moskva 13. februára (TASR) - Ruský vojenský odvolací súd v utorok sprísnil trest pre ľavicového akademika Borisa Kagarlického, ktorý kritizoval ruskú inváziu na Ukrajine. Súd nižšej inštancie mu najprv udelil iba pokutu, teraz ho odsúdili na päť rokov väzenia. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Ruské tlačové agentúry citovali rozhodnutie sudcu, ktorý "zmenil rozsudok a Kagarlickému udelil trest v podobe piatich rokov v trestaneckej kolónii".

Súd vyniesol nový rozsudok dva mesiace potom, ako sociológovi a marxistickému mysliteľovi obvinenému z "ospravedlňovania terorizmu" udelili pokutu vo výške 6100 eur za to, že na sociálnych sieťach hanobil takzvanú špeciálnu vojenskú operáciu na Ukrajine.

Ruské ministerstvo spravodlivosti zaradilo Kagarlického v roku 2022 na zoznam takzvaných zahraničných agentov. V júli 2023 ho zadržala ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) pre obvinenia z podnecovania terorizmu na internete. Na sociálnych sieťach zverejnil komentár, v ktorom tvrdil, že ukrajinský útok na Kerčský most v októbri 2022 je "viacmenej pochopiteľný". V auguste 2023 ho ruská Federálna služba pre finančný monitoring (Rosfinmonitoring) zaradila na zoznam extrémistov a teroristov.

Šesťdesiatpäťročný Kagarlickij je niekdajším sovietskym disidentom, známym akademikom, ktorý sa vo veľkej miere venoval ruskej spoločnosti a ľavicovým politickým dejinám.

Po začatí ruskej ofenzívy na Ukrajine vo februári 2022 vyhlásila Moskva kritiku ruskej armády za nezákonnú. Tisíce odporcov konfliktu boli preto uväznených, z nich stovky sú v zariadeniach, kde majú zakázané návštevy a kontakt s príbuznými.