Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Ruská armáda úspešne otestovala balistickú raketu Bulava

Na snímke z 2. júla 2009 je ponorka Jurij Dolgorukij Foto: TASR/AP

Vladimir Monomach je v poradí treťou ponorkou novej triedy Borej, ktoré sú vyzbrojené balistickými raketami.

Moskva 10. septembra (TASR) - Ruská armáda dnes úspešne otestovala balistickú raketu Bulava. Vystrelila ju z Bieleho mora zo strategickej ruskej ponorky na jadrový pohon Vladimir Monomach, cieľom bola strelnica na Ďalekom východe.

Pre agentúru ITAR-TASS to uviedol hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Ponorka vystrelila raketu spod hladiny. Bulava úspešne dopadla na strelnicu Kura na Kamčatke. Podľa Konašenkova išlo o prvé odpálenie rakety z ponorky Vladimir Monomach, ktorú by malo mať ruské námorníctvo k dispozícii v decembri tohto roka. Stavať ju začali v roku 2006.

Podľa agentúry ITAR-TASS je medzikontinentálna raketa Bulava R-30 určená pre ponorky novej triedy Borej. Trojstupňová raketa na tuhé palivo s maximálnym doletom 9000 kilometrov môže niesť najviac desať nezávisle od seba navádzateľných jadrových hlavíc. Vývoj Bulavy sa začal v roku 1998. Osem z 19 skúšok rakety od roku 2005 bolo úspešných.

Vladimir Monomach je v poradí treťou ponorkou novej triedy Borej, ktoré sú vyzbrojené balistickými raketami.

Prvú ponorku - Jurij Dolgorukij - uviedli Rusi do služby vlani v januári. Zároveň bola prvou od rozpadu Sovietskeho zväzu, ktorú vyzbrojili balistickými raketami.

Druhú ponorku - Alexander Nevský - uviedli do služby vlani v decembri. Je dlhá skoro ako dve futbalové ihriská a schopná niesť 16 medzikontinentálnych rakiet typu Bulava.

Plavidlá triedy Borej budú tvoriť hlavný pilier strategickej ponorkovej flotily Ruska. Do roku 2020 plánuje spustiť na vodu osem takýchto ponoriek.