Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

V Rusku stavajú repliku Reichstagu, na ktorú budú môcť útočiť deti

Budova nemeckého parlamentu. Foto: FOTO TASR /AP

Replika bude menšia než originálna stavba a bude sa nachádzať vo vojenskom zábavnom parku Patriot neďaleko Moskvy, oznámil dnes ruský minister obrany Sergej Šojgu

Moskva 22. februára (TASR) - Ruská armáda stavia repliku budovy Ríšskeho snemu, ktorý je jedným zo symbolov nemeckého hlavného mesta Berlín, na ktorú budú môcť cvične útočiť členovia Junarmie, Mladej armády, organizácie zameranej na upevnenie vlastenectva mládeže a jej výcvik v základných vojenských zručnostiach.

Replika bude menšia než originálna stavba a bude sa nachádzať vo vojenskom zábavnom parku Patriot neďaleko Moskvy, oznámil dnes ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktorý dodal, že členovia Junarmie tak budú môcť prevádzať cvičný útok na "špecifickú lokalitu a nie na niečo abstraktné". Junarmia i Patriot vznikli v roku 2015.

Minister obrany dodal, že v danom parku sa pripravujú i repliky ďalších pozícií, ktoré majú spojitosť s druhou svetovou vojnou. Jeho vyhlásenie prichádza v čase, keď Nemecko oznámilo rozšírenie svojich ozbrojených síl v dôsledku znepokojenia nad bezpečnostnou situáciou v Európe. Berlín na vyjadrenie ruského ministra bezprostredne nereagoval.

Zábavno-interaktívny park Patriot ležiaci 60 kilometrov západne od Moskvy má kapacitu 20.000 návštevníkov a okrem prehliadky arzenálu a obrannej technológie ruskej armády ponúka i rekonštrukcie významných bitiek.

2 12 tth gon