Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Onuce budú u ruských vojakov minulosť, nahradia ich ponožky

Foto: TASR/AP

Nosenie onucí v ruskej armáde zaviedol cár Peter I., ktorý sa s nimi oboznámil v Holandsku. Používali sa od roku 1812.

Moskva 14. januára (TASR) - Výbor ruskej Štátnej dumy pre obranu dnes podporil návrh ministra obrany Sergeja Šojgu, aby armáda do konca roku 2013 prestala používať onuce a nahradila ich vo výstroji ponožkami.

Člen parlamentného výboru pre obranu Igor Barinov označil používanie onucí za prežitok minulosti. "Onuce sa v ruskej armáde používajú od roku 1812. A my žijeme v 21. storočí, treba už rozmýšľať v iných kategóriách," dodal poslanec.

Podľa jeho slov príčinou používania onucí v ruskej armáde bol fakt, že do tradičného ruského kúpeľa sa vojaci dostali len raz do týždňa - väčšinou v sobotu. Podľa Barinova ruská armáda má teraz k dispozícii dostatok financií, aby zabezpečila pre vojakov a dôstojníkov modernú bielizeň a prispôsobila ich vybavenie západným štandardom.

Poslanec Barinov pre RIA Novosti spresnil, že ruská armáda je podľa jeho informácií poslednou armádou na svete, ktorej vojaci namiesto ponožiek používajú onuce.

V minulosti bolo v ruskej armáde už niekoľko pokusov nahradiť onuce ponožkami, ale neboli korunované úspechom, pretože vojaci si na onuce zvykli a považovali ich za praktickejšie.

Niektoré ruské médiá už upozornili, že prechod ruskej armády k ponožkám nebude jednoduchý a aj zabezpečiť ich dodávky v primeranej kvalite bude zrejme zložité. "Všetci vieme, akej kvality sú ponožky dodávané armáde...Vojaci majú kvôli nim zdravotné problémy," upozornil dnes armádny denník Kadetskoje bratrstvo.

Nosenie onucí v ruskej armáde zaviedol cár Peter I., ktorý sa s nimi oboznámil v Holandsku.

Vojaci bývalej cárskej armády pochodujú ulicami Petrohradu v dobových uniformách z roku 1812 ako rekonštrukcia výročia invázie Napoleona do Ruska počas vianočných sviatkov v pondelok 7. januára 2013.
Foto: TASR/AP
Onuce sú pruhy látky, ktoré sa omotávajú okolo chodidiel alebo aj lýtok. Používali sa v chladnejšom období roka, a to všetkými vrstvami obyvateľstva - na našom území dokonca už za čias Veľkej Moravy.

Ako sa uvádza na stránke uluv.sk, onuce slúžili ako tepelná a mechanická ochrana do vrchnej obuvi. Používali sa do pracovnej i sviatočnej obuvi mužov, žien a detí, do krpcov, do súkennej a pletenej obuvi, do čižiem, bôt a bagančí, v 20. storočí aj do gumených čižiem. V pracovnej obuvi ich často nahrádzala slama, seno, papier. Plátenné onuce sa niekedy impregnovali varením v tuku.