Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Rusko: O Asadovom osude by mali rozhodnúť Sýrčania

Na snímke vľavo prezident Sýrie Bašár Asad a ruský prezident Vladimír Putin Foto: TASR/AP

Hovorca Kremľa tak reagoval na vyhlásenie predstaviteľov sýrskej opozície vydané na záver ich dvojdňových rokovaní v saudskoarabskom Rijáde.

Moskva 11. decembra (TASR) - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes vyhlásil, že o osude sýrskeho prezidenta Bašára Asada by mal rozhodnúť sýrsky ľud. Peskov tak reagoval na vyhlásenie predstaviteľov sýrskej opozície vydané na záver ich dvojdňových rokovaní v saudskoarabskom Rijáde.

Tieto rokovania mali za cieľ dospieť k jednotnému postoju na prípadných rokovaniach s režimom v Damasku. V záverečnom vyhlásení účastníci deklarovali, že Asad by sa mal vzdať moci na začiatku prechodného obdobia. Podľa agentúry Reuters účastníci rokovaní podporili "demokratický mechanizmus prostredníctvom pluralitného režimu reprezentujúceho všetky sektory sýrskeho ľudu" vrátane žien. Zároveň sa zaviazali zachovať sýrske štátne inštitúcie a reštrukturalizovať armádu a bezpečnostné služby.

Opozícia sa dohodla aj na vytvorení orgánu, ktorý bude zahŕňať politické a ozbrojené frakcie a povedie prípravy pre prípadné mierové rokovania s Damaskom.

Peskov dnes v rozhovore s novinármi zdôraznil, že "o Asadovom osude by mali diskutovať samotní Sýrčania, nie Rusko". Uviedol, že teraz je potrebné sústrediť sa na vypracovanie zoznamu tých, koho treba považovať za teroristické organizácie a koho označiť za umiernenú opozíciu, ktorá by mala a mohla byť súčasťou politického riešenia krízy v Sýrii. Priznal, že nezhody medzi niektorými krajinami pretrvávajú, ale súčasne uviedol, že ich pozície sa zbližujú.

Šojgu: Islamský štát má pod kontrolou 70 percent územia Sýrie


Ruský minister obrany Sergej Šojgu dnes v Moskve vyhlásil, že extrémistická organizácia Islamský štát (IS) má pod kontrolou 70 percent územia Sýrie a jej vplyv tam narastá.

Počet príslušníkov IS v Sýrii a susednom Iraku odhadol na 60.000, pričom poukázal aj na riziko ich expanzie do postsovietskych republík v Strednej Ázii.

V dnešnom vystúpení na zasadaní rozšíreného kolégia ministerstva obrany Šojgu v prítomnosti prezidenta Vladimira Putina informoval, že lietadlá ruských ozbrojených síl v Sýrii vykonali asi 4000 bojových misií, pri ktorých zničili viac ako 8000 objektov vojenskej infraštruktúry IS, čím islamisti utrpeli značné škody.

Rusko začalo s náletmi na pozície protivládnych povstalcov v Sýrii 30. septembra. K spočiatku leteckej misii sa pridali aj lode Kaspickej flotily a ponorky Čiernomorskej flotily.