Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Ruská bojová stíhačka piatej generácie dostala označenie Su-57

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prototyp tohto lietadla vzlietol po prvý raz v roku 2010. Práce na jeho dizajne však budú ukončené až v roku 2019 a zhruba v rovnakom čase bude bojová stíhačka dodaná armáde.

Moskva 11. augusta (TASR) - Prototyp ruskej bojovej stíhačky T-50 piatej generácie dostal oficiálne sériové označenie Su-57. V rozhovore pre televíznu stanicu Zvezda to uviedol dnes hlavný veliteľ Vzdušno-kozmických síl Ruskej federácie Viktor Bondarev, ktorého cituje agentúra TASS.

Prototyp tohto lietadla vzlietol po prvý raz v roku 2010. Práce na jeho dizajne však budú ukončené až v roku 2019 a zhruba v rovnakom čase bude bojová stíhačka dodaná armáde. Podľa riaditeľa Zjednotenej leteckej korporácie (UAC) Jurija Sljusara bude prvá séria týchto strojov v objeme 12 kusov.

Su-57 absolvuje svoj debutový let koncom roka. Ruské vzdušné sily nakúpia celkovo 160 týchto stíhačiek. Jednomiestne a dvojmotorové lietadlo disponuje technológiou stealth - ako prvé ruské bojové lietadlo vôbec. Je charakteristické i supermanévrovateľnosťou a modernizovaným vybavením.